Újra növekedésnek indult az e-rollerekkel kapcsolatos balesetek száma Németországban. A rendőrség adatai szerint 2023-ban 9425 incidens járt sérüléssel, ami 14 százalékkal volt több, mint az azt megelőző évben.

A halálos baleset száma is megduplázódott, a vizsgált időszakban mintegy 22 áldozata volt az e-rolleres baleseteknek – írja a Tagesschau. Emellett tavaly 1200-an sérültek meg súlyosabban és 9000-en könnyebben.

Főként a fiatalok szenvednek balesetet, az érintettek mintegy 42 százaléka volt 25 év alatti a szövetségi statisztikai hivatal beszámolója szerint, és a halálos áldozatok mintegy 80 százaléka volt 45 évnél fiatalabb. A legtöbb baleset a százezernél több lakosú nagyvárosokban történt, a hatóságok az e-rolleres balesetek közel 60 százalékát ott regisztrálták.

A Szövetségi Hivatal a balesetek leggyakoribb okaként az úttest vagy a járdák helytelen használatát, valamint az ittas vezetést jelölte meg.

Az adatok alapján azt is megállapították, hogy a balesetek mintegy harmadában nem volt érintett más közlekedő, míg a többi esetben gépkocsivezetők voltak érintettek, az esetek felében pedig az e-rollerezők személygépkocsival ütköztek és szenvedtek sérülést.

E-rolleres? Holnaptól megbüntethetik

Fontos határidő jár le az e-rollerek esetében, az igazolást keddtől mindenkitől kérhetik.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.