A montrose-i lakosok félnek az őszi viharszezon kezdetétől, mivel a tavalyi rekordot döntő viharok miatt a tengerpart egy év alatt 7 métert erodálódott, ami több mint 4 méterrel több, mint amit a tudósok előre jeleztek – ismerteti a The Guardian.

A felmérések alapján

a part átlagos visszahúzódásának mértéke évente 2,8-7,0 méter között van. Az erózió a szakemberek szerint várhatóan folytatódik, sőt a jövőbeni éghajlatváltozás hatására felgyorsul.

Skóciát az elmúlt évszakban példátlan viharok sújtották, és tavasszal 1947 óta a legcsapadékosabb áprilist regisztrálták az országban.

Tavaly novemberben a montrose-i tengerparti sétány a Babet vihar után a dagály idején összeomlott, és tátongó lyukat hagyott a sétányon. Csak ez alatt a vihar alatt a strand 3 métert erodálódott.

Egy hónappal később, decemberben a közeli Inverbervie klímaállomáson 86 mérföld/órás szélvihart mértek a Gerrit vihar idején.

David Wood, a Montrose-i Közösségi Tanács tengerparti erózióval foglalkozó alcsoportjának vezetője úgy fogalmazott:

Montrose-ban születtem és nevelkedtem, és nem hiszem, hogy bármelyikünk is emlékezne olyan szintű viharokra, mint amilyenek a tavalyi szezonban voltak. Ezek 100 évente egyszer előforduló viharok voltak? Lesz még 100 év? Valószínűleg nem. Ez az éghajlatváltozás.

Montrose-ban a part menti erózió története a több mint 460 évvel ezelőtt alapított golfpálya fokozatos elvesztésén keresztül mérhető.  A tenger az elmúlt 30 évben itt 70 métert nyomult előre.

A tanulmányok már kimutatták, hogy sürgősen meg kell erősíteni a Montrose-öböl visszahúzódó dűnéit, különben fennáll a veszélye annak, hogy árvízfolyosók nyílnak a város lakóépületei felé.

Montrose-nak még legfeljebb három évet adnék, és szerintem víz alatt lesz – mondta Tommy Stewart, a skót város független tanácsosa a lapnak. A védműveik szerinte meg fognak törni, ha nem tesznek semmit.

A helyiek a skót vezetéstől várnak segítséget. A kormány szóvivője úgy nyilatkozott:

az éghajlati vészhelyzet nem egy távoli fenyegetés. Már most is tapasztaljuk, hogy a kedvezőtlen időjárás és a tengerszint emelkedése egyre nagyobb hatással van az olyan part menti településekre, mint Montrose.