Von der Leyen a brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, a brit kormányfővel számos globális kihívást megvitatnak, köztük a közel-keleti helyzetet is. A  Bizottság elnöke kiemelte, elítéli az Irán által kedden Izrael ellen indított rakétatámadást – írja az MTI. 

A fokozódó erőszak ártatlan civilek életét fenyegeti, és általános konfliktushoz vezethet a térségben, amit mindenáron el kell kerülni. Az Európai Unió ezért továbbra is tűzszünetre szólít fel a libanoni határon, valamint a Gázai övezetben, és továbbra is követeli a Hamász (palesztin terrorszervezet) által foglyul ejtett túszok szabadon bocsátását

– hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen.

Az elnök szerint fontos az Egyesült Királysággal (mint hasonlóan gondolkodó partnerrel) a fokozott együttműködés az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

EU és az Egyesült Királyság intenzíven dolgozik a szén-dioxid-mentes és körforgásos gazdaságok, valamint a természet védelme érdekében. A G7 tagjaiként szorosan összehangolják az ukrán népnek nyújtott közös támogatást, továbbá szorosan együttműködve hajtják végre az  Oroszország elleni szankciókat is. A bizottság elnöke kiemelte, hogy az EU és az Egyesült Királyság között számos olyan megállapodás van érvényben a Brexitet (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését) követően, amelyek „teljes és elkötelezett végrehajtását" követeli meg az EU.

Keir Starmer nyilatkozatában hangsúlyozta, a brit közvélemény pragmatikus, ésszerű vezetésre vágyik a legközelebbi szomszédjaival való kapcsolattartás terén a brit gazdasági növekedés fellendítése, a biztonság megerősítése és a közös kihívások kezelésének érdekében. Állítása szerint eltökélt szándékuk, hogy ezt a kapcsolatot újra stabil, pozitív viszony irányába tereljék.

A brit miniszterelnök is elítélte Irán támadását Izrael ellen. 

Vissza kell vonulnunk a szakadék széléről, és arra kell bátorítanunk minden felet, hogy találjanak politikai megoldást a közel-keleti válság számos vonatkozásában. Elsősorban a túszokra gondolunk, akiket már nagyon hosszú ideje tartanak fogva. Azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni őket

– emelte ki Keir Starmer. 

Az Egyesült Királyság továbbra is együttműködik szövetségeseivel az orosz agresszió által sújtott Ukrajna támogatása terén.

Európa ura elismerte, nagy a baj, 100 napot adott az ipar kizöldítésére

Ursula von der Leyen arra figyelmeztette az alelnökét, hogy nem lehetnek naívak, az európai iparnak új stratégiára van szüksége, és 100 napot adott arra, hogy kidolgozza a zöldítést folyamatát. Az is kiderült, hogy a közös európai jövő a Draghi-jelentésben lefektetett több száz milliárd euró értékű hitelfelvételen alapszik. Bővebben >>>