Az Egyesült Királyság alsóháza közel egy évtized óta először fog vitát folytatni az eutanáziáról, miután a korábbi, a jogi általános tilalom megváltoztatására irányuló bírósági eljárások kudarcot vallottak – írja a Euronews.

Kim Leadbeater munkáspárti politikus szerdán új törvényjavaslatot terjeszt elő, amely Angliában és Walesben a halálos betegségben szenvedő embereknek biztosítaná a lehetőséget arra, hogy az orvosok segítsék át őket a halálba. A részleteket azonban csak a hónap folyamán hozzák nyilvánosságra a parlamenti szavazást megelőzően.

Keir Starmer miniszterelnök azt ígérte, hogy a törvényhozók „szabad szavazást” fognak tartani, ami azt jelenti, hogy nem lesznek kötelesek pártvonalak mentén voksokat leadni. Starmer támogatta a 2015-ös, eutanáziáról szóló törvényjavaslatot, és azt mondta, van alapja a törvény megváltoztatásának.

Hozzátette, fontos, hogy a jogszabályokat helyesen alkossák meg, a szükséges védelemmel és biztosítékokkal együtt.

Leadbeater törvényjavaslata valószínűleg hasonló lesz a Lordok Házában az év elején benyújtott, a halálba segítésről szóló törvényjavaslathoz, amely csak lassan haladt előre.

A nem választott Lordok Háza tanulmányozza és módosítja a választott alsóház által elfogadott jogszabályokat. Fontos megjegyezni, hogy bár törvényjavaslatok születhetnek a Lordok Házában, ritkán válnak jogerőssé.

A Lordok Házának benyújtott törvényjavaslat azokra a felnőttekre vonatkozik, akiknek 6 vagy annál kevesebb hónapja van hátra, valamint két orvos által aláírt nyilatkozatra is szükség van a Legfelsőbb Bíróság engedélyén felül.

Eddig Svájc volt a megoldás

Esther Rantzen egy brit gyermekjótékonysági szervezet alapítója, és tüdőrákban szenved. Mivel Nagy-Britanniában nincs legális módja az asszisztált halálnak, így sok más sorstársához hasonlóan azt tervezi, hogy Svájcba utazik, ahol a külföldiek számára legális az eutanázia.

A halálba segítés ellenzői, például Liz Carr színésznő, a fogyatékosok jogaiért küzdő aktivista szerint nincs mód a törvény megváltoztatására anélkül, hogy veszélybe kerülnének a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek.

Kőkemény döntést hoztak Karsai Dániel sorstársának eutanázia-ügyében

Határoztak az 54 évesen elhunyt Dunavölgyi Erzsébet június 20-án benyújtott népszavazási kérelméről, amiben méltányosságot kért a gyógyíthatalan betegségben szenvedőket halálba segítő személyekkel szemben.
Bővebben--->