Újabb személyt vettek őrizetbe az osztrák hatóságok Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban, jelentette be pénteken az osztrák belügyminisztérium. Ezúttal egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit hoztak összefüggésbe a bűncselekménnyel, aki a 19 éves észak-macedóniai származású osztrák állampolgárhoz hasonlóan szintén hűséget esküdött az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek – írja az MTI. 

Az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt közvetlenül köze, nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy aktívan részt vett volna annak szervezésében

– közölte Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.


Beran A., a 19 éves fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett. Mint kiderült, azt tervezte, hogy csütörtökön vagy pénteken a bécsi Ernst Happel Stadionnál autóval behajt a rajongók közé, bombát robbant, és a stadionon kívül pedig pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve rendez vérfürdőt. A Kurier informátorai szerint a támadást az Iszlám Állam akarta magára vállalni. Beran A. már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

A főügyészi hivatal kezdeményezte pénteken délelőtt az őrizetbe vett 19 éves fő gyanúsított és a török és horvát származású, 17 éves gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. Az illetékes kerületi bíróság még pénteken dönt erről.

Gyász a Swifties klubban: a pénzüket is siratják Taylor Swift rajongói

A történtekről ITT olvashat bővebben.