A megváltoztatott tartalmú videó szegmensei Kamala Harris egyik nemrég a YouTube-on közzétett kampányvideójában is szerepelnek. A módosított tartalomban az alelnök beszédhangján megszólaló hang azt a látszatot kelti, hogy Harris szenilisnek nevezi Joe Biden elnököt, magát pedig inkompetens elnökjelöltnek – írja az NBC News

Az eredeti videóban Harris a következőket mondja a nézőknek: „ezen a választáson mindannyian szembesülünk egy kérdéssel: milyen országban akarunk élni?”, mielőtt Beyoncé egyik száma felcsendülne. A Musk által újra közzétett módosított videóban nem szerepel Beyoncé. Helyette egy Harris hangjára hasonlító hang azt mondja, hogy: „én, Kamala Harris vagyok az önök demokrata elnökjelöltje, mert Joe Biden végre felfedte szenilitását a vitán”. A hang azzal folytatja, hogy Harrist azért választották, mert ő a végső sokszínűségre való felkérés, mivel egyszerre nő és színesbőrű.

Manipulált hazugságokkal vádolják Muskot és Trumpot 

„Hisszük, hogy az amerikai emberek a valódi szabadságot, lehetőséget és biztonságot akarják, amit Harris alelnök kínál; nem pedig Elon Musk és Donald Trump hamis, manipulált hazugságait” – mondta Mia Ehrenberg, Harris kampányszóvivője egy nyilatkozatában.

Nem volt azonnal világos, hogy a videó a mesterséges intelligencia terméke-e. Eredetileg egy „Mr Reagan” nevű YouTube-fiók tette közzé, amely paródiaként jelölte meg.

Alexios Mantzarlis, a Cornell Tech, a Cornell Egyetem New York-i egyetemi kampuszán működő Security, Trust, and Safety Initiative igazgatója az NBC Newsnak jelezte, hogy a módosított tartalom deepfake-nek tekinthető, amely általában a mesterséges intelligenciát használó félrevezető tartalomként definiálható.

Arra számítok, hogy az Egyesült Államokban a következő 100 napban sok ilyet fogunk látni a novemberi választásokig

– mondta Mantzarlis.

Musk retweetjén nincs hivatalos felirat, amely jelezné, hogy a videó paródia vagy manipulált, ami sértheti az X félrevezető tartalmakra vonatkozó irányelveit.

„Nem oszthat meg szintetikus, manipulált vagy kontextuson kívüli médiát, amely megtévesztheti vagy összezavarhatja az embereket, és károkat okozhat. Ezen túlmenően a félrevezető médiát tartalmazó posztokat megjelölhetjük, hogy segítsük az embereket a hitelességük megértésében, és további kontextust adjunk” – áll a szabályzatban.

„A paródia legális”

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója X-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a hang manipulálásának egy ilyen „reklámban” illegálisnak kellene lennie. Hozzátette, hogy néhány héten belül alá fog írni egy törvényjavaslatot, hogy ez így is legyen.

Ezt követően Elon Musk is megszólalt, a kormányzó bejegyzésére reagálva annyit írt, hogy „megkérdeztem a világ elismert szaktekintélyét, Suggon Deeznutz professzort, aki szerint a paródia legális Amerikában”.