Egy víz feletti tornádó, más néven vízköpő csapott le hétfőn a 184 láb magas jachtra Porticello mellett, egy Palermótól 10 mérföldre keletre fekvő halászfalu mellett. A hajón 22-en utaztak. Tizenöt embernek sikerült a süllyedés előtt elhagyni a hajót, közöttük volt egy egyéves gyermek is – írja a Telegraph.

A mentőszolgálat egyik tagja megerősítette, hogy Mike Lynch feleségét, Angela Barcarest sikerült kimenteni.

Ki is az a Mike Lynch?


Az 59 éves Lynch az egyik legismertebb brit számítástechnikai vállalkozó. A cambridge-i egyetem kutatójaként ő építette fel az ország legnagyobb szoftveres cégét, az Autonomyt, a brit Bill Gates-ként emlegették. A céget 2011-ben adta el a Hewlett-Packardnak 11 milliárd dollárért, majd az amerikai óriásvállalat azzal vádolta meg, hogy meghamisították a cég számláit. Lynchet 2023-ban adták ki az Egyesült Államoknak. Majdnem egy évi házi őrizet után júniusban egy San Franciscó-i esküdtszék minden vádpont alól felmentette. Lynch PhD doktori dolgozata és a szoftver, amelynek a vagyonát köszönhette, a Bayes-tételen alapszik. Ha elmarasztaló ítélet születik, két évtizedes börtön várta volna őt és pénzügyi alelnökét, Stephen Chamberlaint, aki azért nem volt a hajón, mert a luxusjacht elsüllyedése előtt másfél nappal meghalt, amikor egy autó halálra gázolta kocogás közben az angliai Cambridgeshire-ben.

A brit zászló alatt hajózó, 56 méter hosszú Bayesian jachton tizenkét utas és tízfős legénység tartózkodott, és éppen Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzott a nyílt vízen, amikor erős széllökések és özönvízszerű esőzés kísérte heves vihar tört ki, s a hajó egy víztölcsér útjába került.

Az 51 éves James Cutfieldet, a jacht könnyebben megsérült kapitányát tegnap két órán keresztül hallgatták ki a Termini Imerese államügyészség ügyészei, akik vizsgálatot indítottak, hogy megpróbálják megállapítani, mi okozta a jacht katasztrófáját és kizárhassák bűncselekmény elkövetését.