A szeptember 2-án Románia-szerte végrehajtott akciónapon a bűnüldöző szervek 40 házkutatási parancsot hajtottak végre, és elfogták egy migránscsempészettel foglalkozó bűnszövetkezet 19 tagját.

Az Europol is támogatta az akciót, amely a magyar, olasz, román és szlovén hatóságok közös nyomozásának eredménye. A bűnözők a migránsokat árucikkek közé rejtették, vagy átalakított járművek rekeszeibe tuszkolták őket, a biztonságukkal a legkisebb mértékben sem törődve.

Az őrizetbe vettek között van a csoport öt romániai vezetője, akik a feltételezések szerint a bűnözői tevékenység logisztikájáért és irányításáért feleltek. A többi gyanúsított bűntárs volt, akik a sofőrök toborzásáért vagy a migránsok elhelyezéséért feleltek az úgynevezett menedékházakban, amelyek közül kettőt Olaszországban találtak.

A gyanú szerint a bűnözői csoport 2023 januárja óta több mint 30 embercsempészésben vett részt, és legalább 726 migránst szállított át illegálisan az európai határokon.

Az akciónap eredményei a következők:

  • 19 gyanúsítottat őrizetbe vettek, és vád alá helyeztek az ügyészségen.
  • egy átalakított, migránsok csempészésére szolgáló speciális rekesszel ellátott furgont lefoglaltak,
  • 4 jármű, egy terepjáró és egy motorkerékpár is zár alá került,
  • 52 mobiltelefont, 2 laptopot és egy táblagépet foglaltak le,
  • valamint 15 ezer euró valutát.

Illegális túra Romániából Olaszországba 3000 euróért

A bűnözők Messenger alkalmazásokon keresztül kínálták és szervezték meg utazásaikat. Felajánlották, hogy titokban Romániából Magyarország és Szlovénia érintésével Olaszországba viszik a migránsokat, akik közül sokan ideiglenes munkavállalási vízummal rendelkeztek Romániában. 

Az illegális szolgáltatást igénybe vevő bangladesi, indiai, nepáli vagy pakisztáni állampolgárok 2500 és 3000 euró közötti összeget fizettek az utazásért. Az életveszélyes körülményekkel szembenéző migránsokat gyakran a furgonok vagy teherautók rakterében lévő, speciálisan kialakított (például duplafalú) rekeszekben rejtették el.

Az út során a bűnözők további járműveket vetettek be előfutárként, hogy kísérjék a szállítmányokat, és figyeljék a rendfenntartó erők jelenlétét. A gyanúsítottak által használt járművek többsége legális vállalkozások, például fuvarozó cégek nevére volt bejegyezve. A bűnözők az utakat egymással összekapcsolt sejteken keresztül szervezték, amelyek az út egyes szakaszaira külön sofőröket toboroztak.

Az Europol megkönnyítette az érintett országok közötti információcserét, és operatív koordinációt, valamint elemzési támogatást nyújtott. Az ügyre vonatkozó információkat a romániai Galatiban állomásozó Europol vendégtisztviselők is folyamatosan szolgáltatták.