Michel Barnier korábbi belső piaci uniós biztost nevezi ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron francia elnök – jelentette be csütörtökön az Élysée-palota.

A 73 éves konzervatív politikus vezette már a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és a külügyi tárcát is Franciaországban.

A Romano Prodi vezette Európai Bizottságban a regionális politikáért felelős biztosi posztot töltötte be, a José Manuel Barroso vezette testületben pedig belső piaci biztos volt, majd uniós részről ő vezette az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat.

Emmanuel Macron azután írt ki előrehozott parlamenti választásokat, hogy a június 9-i európai parlamenti választásokon pártja alulmaradt a Nemzeti Tömörüléssel szemben. 

A július 7-i választás eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, így egyik blokknak sincs elég mandátuma az önálló kormányzáshoz.

Az olimpiai és paralimpiai játékokra hivatkozva továbbra is a lemondott Gabriel Attal miniszterelnök kormánya van hivatalban a folyó ügyek intézésére.

Emmanuel Macron több potenciális miniszterelnök-jelöltről konzultált az elmúlt hetek során, de egyikük sem rendelkezett elég támogatottsággal egy stabil kormány megalakításához.

A magas jövedelműek reszkethetnek, a piac felkészült a káoszra

Emmanuel Macron francia államfő stratégiája a kormányfői megbízással kapcsolatban eddig alapvetően az időhúzás volt, szeptember közepére azonban már a 2025-ös költségvetésről kell tárgyalnia az új kabinetnek.