A napok óta terjedő erdőtüzek egyre inkább megközelítik Görögország fővárosát, így vasárnap

az Athéntól alig 25 kilométerre fekvő Marathon is veszélybe került; a hatóságok a teljes lakosság evakuálását rendelték el, a több mint 30 ezer embert egy tengerparti településre, Nea Makrira szállították.

A legutóbbi adatok szerint egyetlen nap alatt országszerte 40 helyszínen csaptak fel a lángok, vasárnap délutánra ebből 33 helyet sikerült ellenőrzés alá vonni, hét tüzet azonban még nem sikerült megfékezni - írja a Spiegel német hírmagazin.

Az ugyancsak az Athén közelében fekvő Varnavas-nál drámai helyzet alakult ki, több százan menekültek a gyorsan közeledő lángok elől, míg mások otthonuk megmentésével próbálkoztak. A helyszínre vezényelt több mint 400 tűzoltó 110 járművel, 29 tűzoltó repülőgéppel és helikopterrel vette fel a harcot a sok esetben több mint 25 méter magas lángokkal.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök megszakította szabadságát, és visszatért hivatalába, hogy személyesen vegyen részt a védekezésben.

Az előrejelzések szerint az időjárási körülmények legalább csütörtökig kedveznek az erdőtüzeknek, a helyenként erős szél mellett továbbra is szárazság és rendkívüli meleg uralkodik, a hőmérők higanyszála már hétfőn is egészen 39 fokig kúszhat fel.