Észak-Korea hat hónap alatt összesen 1,6 millió lövedékkel járulhatott hozzá Putyin elnök ukrajnai inváziójához. 

A Kim Dzsongun vezette ázsiai diktatúra egész pontosan 1,6 millió tüzérségi lövedéket szállíthatott az orosz hadseregnek 2023 augusztusa és 2024 januárja között – írja a The Washington Post

A lap forrásként egy C4ADS nevű nonprofit szervezetet jelöl meg, amely globális biztonsági kérdésekkel foglalkozik. Ők egy meg nem jelölt orosz szállítmányozási és logisztikai vállalattól kapták a hírben szereplő információt az észak-koreai fegyverszállításról. 

A C4ADS úgy tudja, hogy az említett időszakban 74 ezer tonnányi rakományt (ez 1,6 millió tüzérségi lövedék súlyának felel meg) szállítottak Észak-Korea két kikötővárosából 16 nyugat-oroszországi területre, az ukrán határvidékre. Ezeket a szállítmányokat pedig lőszerként jelölték meg.

Észak-Korea nem szerepel közvetlenül „feladóként” a jelentőségteljes fegyverszállítmányon, ám a csomagok érkezési ideje abszolút egybeesik az észak-korai kikötővárosokból induló hajórakományok szokásos érkezési idejével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 18. és 19. között Észak-Koreába látogatott, ahol átfogó partnerségi megállapodást írt alá Kim Dzsongunnal, amely már hivatalos alapot is adhat az észak-koreai lövedékek szállítására.

Kim Dzsongung pénzt, fegyvert, paripát ajánlott Putyinnak az ukrán háborúhoz

Az észak-koreai vezető teljes mellszélességgel az oroszok mellé állt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.