Öt évvel azután, hogy a koronavírus járvány következtében hermetikusan lezárta az ország határait, Észak-Korea ismét lehetőséget ad a korlátozott nemzetközi turizmusra – jelentette be két az elszigetelt országgal kapcsolatban álló utazási társaság a CNN információi szerint.

A pekingi székhelyű Koryo Tours és a shenyangi székhelyű KTG Tours külön-külön bejelentést tett szerdán, mondván, hogy a turistacsoportok hamarosan felkereshetik Szamdzsijon városát, ami Észak-Korea legmagasabb hegyénél, a 2744 méteres Pektu-hegy lábánál fekszik a kínai határ közelében. A hegyvidéki város Kim Dzsongil néhai észak-koreai vezető állítólagos szülőhelye is egyben.

A Koryo Tours bejelentése szerint helyi partnerüktől megerősítést kaptak, hogy Szamdzsijon és valószínűleg az ország többi részének turizmusa hivatalosan 2024 decemberében újraindul.

Az útvonalak részleteit a napokban teszik majd közzé, a túrák pontos dátumai még nem ismertek. Eddig csak Szamdzsijon van terítéken, de úgy gondoljuk, hogy Phenjan fővárosa és más helyek is meg fognak nyílni.

Az észak-koreai állami média egyelőre nem számolt be arról, hogy az ország korlátozott kapacitással újranyitna a külföldi látogatók előtt, de Kim Dzsongun észak-koreai vezető korábban jelezte, hogy előnyben részesítené a „barátságos” országokból érkező látogatókat, köztük Oroszországot és Kínát.