Az ukrán búvár, Volodimir Zsuravljov, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lehetett az Északi Áramlat 2 gázvezeték fő felrobbantója, a varsói ukrán nagykövetség diplomáciai rendszámú autójával hagyhatta el Lengyelország, és így az EU területét. Erről az egyik legnagyobb német lap, a Der Spiegel számolt be német rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az ügyről és magáról a nyomozásról eddig annyi derült ki, hogy a német bíróságok egyike még június elején adott ki elfogatóparancsot az ukrán Volodimir Zsuravljov ellen. Majd az elfogatóparancsot nemzetközivé téve azt elküldték a lengyel hatóságoknak is, és Volodimir Zsuravljovot valóban meg is találták Lengyelországban. Ezen belül is a Varsóhoz közeli Pruszkow városában.

A német média úgy értesült, hogy a lengyel hatóságok megtagadták az ukrán búvár letartóztatását, sőt, négyszemközt azt is mondták német kollégáiknak, hogy nem csupán Volodimir Zsuravljovot, hanem minden potenciális gyanúsítottat, aki 2022. szeptember 26-án szerepet játszott a gázvezeték felrobbantásában, inkább ki kellene tüntetni.

Ennek ellenére július 6-án Volodimir Zsuravljov a lengyel hatóságok nyomására autóval elhagyta Lengyelországot és Ukrajnába utazott. Az ügy pikantériája, hogy a férfi májusban Németországban járt a családjával, és az autóját még ellenőrizték is, amikor beléptek az országa, ám a németeknek akkor még nem volt jogalapjuk az ukrán búvár őrizetbe vételére.

Zelenszkij már semmit sem tudott leállítani

Emlékezhetünk, az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek robbanásai 2022. szeptember 26-án, az éjszaka leple alatt történtek a dániai Bornholm sziget közelében a Balti-tengeren. A nyomozást több ország, köztük Németország bűnüldöző szervei folytatták le.

Amit eddig a sajtóból a nyomozásról tudni lehet: 

  • a gázvezetékek felrobbantására irányuló műveletet még 2022 májusában találta ki ukrán tisztek egy csoportja;
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eredetileg jóváhagyta a tervet, de a CIA, miután tudomást szerzett róla, arra kérte, hogy hagyjon fel a művelettel;
  • Ezután az ukrán elnök követelte az előkészületek leállítását, de Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők akkori főparancsnoka figyelmen kívül hagyta a parancsot;
  • Volodimir Zsuravljov mellett két másik ukrán állampolgárt is gyanúsítanak a robbantásokban való részvétellel: a Scuba Family búváriskola alapítóit, Jevgen Uszpenszkijt és feleségét, Szvetlanát;
  • a nő tagadja, hogy köze lenne a robbantásokhoz, és azt állítja, hogy 2022 szeptemberében Kijevben tartózkodott.

Északi Áramlat: a holland hírszerzés mindenről tudott, a kulcsfigura pedig Zelenszkij ellenlábasa?

A Wall Street Journal leleplező cikke szerint a holland hírszerzés képes volt az ukrán vezetés legfelsőbb köreiben olyan emberi forrást toborozni, aki gyakorlatilag a robbantás teljes tervének birtokában volt. Kemény János, az NKE John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint számos kérdést vetnek fel az újonnan közölt információk.

A részletekről ITT írtunk bővebben.