A német ügyészség továbbította Varsónak a Volodimir Z. ellen kiadott európai elfogatóparancsot, a lengyel ügyészség ezt követően lépéseket tett a gyanúsított tartózkodási helye megerősítése érdekében. Arra jutottak, hogy Volodimir Z. elhagyta Lengyelország területét. A lengyel határőrségtől nyert információk szerint a lengyel-ukrán határon át távozott.

A határellenőrzés idején a gyanúsított nem szerepelt az európai elfogatóparancs által körözöttek adatbázisában.

A német média szerint a gyanúsított, Volodimir Z. alapjáraton búvároktatóként dolgozik az egyik kijevi búváriskolában, amelyik búvártúrákat szervez különböző országokba. Az iskola honlapja csak egy Volodimirt említ alkalmazottai közt: Volodimir Zsuravljovot, akinek a Facebook-oldalán található fotó megegyezik a Die Zeit által közölt képpel.

Az Északi Áramlat felrobbantásával gyanúsított férfi a német média szerint a közelmúltban Lengyelországban, a Varsótól délnyugatra fekvő Pruszków városában élt.

A német hatóságok júniusban adtak ki európai elfogatóparancsot ellene, és vették fel a kapcsolatot a lengyel kollégákkal. A német nyomozók közölték: fényképek alapján azonosították a gyanúsítottat, és tanúvallomásokat is szereztek. Volodimir Zsuravljovot egy fehér Citroen furgonban látták 2022. szeptember 8-án éjjel Rügen szigetén, a Balti-tenger közelében Németországban. A járműben búvárfelszerelésével együtt egy jachtra tartó személyzet tartózkodhatott.

Az autó és utazóközönsége egy sebességmérő kamera felvételén akadt fönt: a képek alapján az Északi áramlat felrobbantásával gyanúsított férfi az anyósülésen foglalt helyet. A német nyomozók szerint Volodimir Zsuravljov egy ukrán csoport tagja volt, akiket egy magánfuvarozó cég Lengyelországon keresztül szállított Németországba.

Maga a gyanúsított tagadta, hogy köze lenne a robbantásokhoz, aki azóta elmenekülhetett, és jelenleg rejtély, hol tartózkodik.

(via/via)