Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan vádat emelt az X ellen, amiért nem tartotta be az uniós közösségi médiára vonatkozó jogszabályokat.

A digitális szolgáltatási törvényre (DSA) hivatkozva korábban már az AliExpress, a Meta és a TikTok ellen is indított eljárást az unió.

Azonban a Tesla tulajdonos platformja az első, amellyel szemben DSA-ra hivatkozva tettek feljelentést. 

Musk X-e azóta van Brüsszel célkeresztjében, hogy a milliárdos 2022-ben átvette a korábban Twitter néven ismert vállalatot, az Európai Bizottság 2023 decemberében indított ellenük vizsgálatot. A platformot azzal vádolták, hogy elszabadulni hagyja a dezinformációt és az illegális gyűlöletbeszédet, illetve félrevezető hitelesítési funkciókat vezetett be – írja a Politico.

A DSA megsértése az X globális bevételének akár 6 százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után. Vagyis több millió eurós büntetéssel sújthatják a platformot.  

Az EB előzetes megállapítása szerint az X úgynevezett kék ellenőrzései megtévesztették a felhasználókat. Korábban a kék ellenőrzések elsősorban a  kormányzati tisztviselők, közszereplők és újságírók ellenőrzésére szolgált, hogy ne tudják félretájékoztatni a követőiket.

Musk megváltoztatta ezt a szisztémát: lehetővé tette a felhasználók számára, hogy kék ellenőrző fiókokat vásároljanak.

Ennek köszönhetően csalók sok más híresség mellett Hillary Clinton amerikai politikusnak és J. K. Rowling írónőnek adják ki magukat.

A bizottság szerint a platform szintén nem tartotta be a kereshető és megbízható hirdetési adattár biztosítására vonatkozó kötelezettségét, és a kutatókra korlátozta a nyilvános adataihoz való hozzáférést.

A feljelentést követően az X-nek joga lesz megvédeni magát a vádakkal szemben, és intézkedéseket javasolni az EU aggályainak enyhítésére. Az EB közölte: továbbra is vizsgálják, hogy a platform megsértette-e az illegális tartalmak terjesztésével kapcsolatos szabályokat, és megtette-e a megfelelő intézkedéseket a dezinformáció korlátozására.