Az Európai Unió Bírósága szerdán visszavonta azt az 1,49 milliárd eurós bírságot, amelyet az Európai Bizottság a Google-ra szabott ki az AdSense termékével kapcsolatos, állítólagos versenyellenes magatartása miatt. A Bizottságnak valamivel kevesebb mint két hónapja maradt a fellebbezésreírja a Euronews.

A döntés komoly visszalépést jelent a  Bizottság számára, amely három versenyjogi ügyben összesen 8 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra.

2019 márciusában a Bizottság 1,49 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra az online keresőhirdetési piacon betöltött szerepével való visszaélés miatt. A döntés a Google hirdetési üzletágának egy szűk részére vonatkozott, vagyis azokra a hirdetésekre, amelyeket az amerikai technológiai óriás a keresési eredményei mellett adott el harmadik felek webhelyein.

Google 2006 és 2016 között korlátozó záradékokat írt elő a harmadik féltől származó, a Google AdSense for Search-öt (AFS, ez a Google hirdetéseken keresztül történő bevételszerzési eszköze) használó weboldalakkal kötött szerződésekben.

Állítólag ezek a záradékok megakadályozták, hogy a versenytárs hirdetési szolgáltatásai megjelenjenek ezeken az oldalakon, így meghiúsítva a szabad versenyt.

A bírák kiemelték, az Európai Bizottság hibákat követett el a Google és a kiadók közötti reklámszerződések időtartamának és a szerződésekben foglaltaknak az értékelésében. Az ügyet vizsgálók nem tudták igazolni, hogy a  vállalat visszaélt volna fölényével, illetve, hogy uniós jogot sértett volna.

Ez a jogvita egyike annak a három bírságnak, amelyet a Bizottság Margrethe Vestager  versenypolitikai biztos hivatali ideje alatt a Google-ra kiszabott. Az uniós végrehajtó testület összesen 8 milliárd eurónyi bírságot vetett ki a Google-ra, a cég mindegyik ellen fellebbezett.

Elhappolta a legmenőbb keresőt az Apple az Androidosoktól, a Google most bosszút áll

A következő számozott Android-verzió már önmagában is képes lesz arra a funkcióra, amire eddig csak az Apple által felvásárolt alkalmazás volt képes.
Bővebben--->