Az Európai Unió Tanácsát július 1. óta vezető Magyarország augusztus 28-29-re tervezte a külügyminiszterek találkozóját, azonban a Politicónak megszólaló három, neve elhallgatását kérő diplomata szerint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője ugyanazon időpontra időzítette a saját, hivatalos Külügyek Tanácsának összejövetelét, amin a minisztereknek jelen kell lenniük, így az Orbán-csúcsra valószínűleg nem fognak tudni eljutni.  

A diplomáciai manőver mögött Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kihirdetett „békemisszió” állhat, aminek keretén belül az EU engedélye és a főképviselővel való egyeztetés nélkül utazott és képviselte a közösséget az elmúlt napokban Moszkvában Vlagyimir Putyinnal és Pekingben Hszi Csin-pingel szemben.

Sok külügyminiszter keresi a módját, hogy elkerülje, hogy kellékei legyenek egy újabb Orbán-propaganda műsornak. A külügyi csúcstalálkozó bojkottálásától a miniszterek azt remélik, hogy kifoghatják a szelet a magyar miniszterelnök öntörvényű külügyi tevékenységéből, és egyértelmű jelzést küldhetnek, hogy „Magyarország nem az EU nevében beszél” – írja a brüsszeli lap.

Az egyik diplomata azzal viccelődött, hogy „sajnos” országuk nem tud részt venni Orbán rendezvényén, ha Borrell ellentalálkozót szervez.  Már több uniós országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal is informálisan megvitatták a tervet, amit szerdán Borrell csapata bemutat az EU 27 állandó képviselőjének.

Uniós szokásjoggal szakít Magyarország már a soros elnökség legelején

A bojkott tovább tetézi azon diplomáciai szembetűzéseket, melyek az Orbán-kormány és Brüsszel között alakultak ki a soros elnökség megkezdése óta: időpontegyeztetési problémák miatt nem látogattak Budapestre a bizottsági tagok, és Orbán Viktor sem prezentálhatta a magyar elnökség programját az Európai Parlamentben egyelőre. Erről ITT olvashat bővebben.