Az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) koncepciójának egyik kidolgozója július 1-től a holland gázhálózat-üzemeltető Gasunie felügyelőbizottságába igazolt. 

Diederik Samsom a Greenpeace aktivistája volt, majd a Holland Munkáspárt (PvdA) vezetője lett. 2019 novemberében az Európai Bizottság első alelnökének és a zöld megállapodásért felelős biztosnak, Frans Timmermansnak a kabinetfőnökekén dolgozott egészen idén februárig.

Zöld tanácsadóból gáztanácsadó 

Diederik Samsom ebben a pozícióban komoly szerepet vállalat az Európai Zöld Megállapodás részleteinek a kidolgozásában, amelynek célja, hogy 2050-re nettó nulla legyen az EU károsanyag-kibocsátás szintje.

Innen lép át a Gasunie felügyelőbizottságába, amelynek várhatóan ő lesz az elnöke.

Diederik Samsom a Politico kérdésére: miszerint nem látja-e aggályosnak, hogy egy kulcsfontosságú zöldpolitikai posztról egy fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalat tanácsadói székébe ül át azt felelte:

a Gasunie egyetlen molekula gázzal sem kereskedik vagy rendelkezik. De fontos szerepet játszanak a megújuló energiarendszerre való átállás felgyorsításához szükséges infrastruktúra biztosításában.

Hidrogénbe ruházó vállalat

A Gasunie egy holland állami tulajdonú vállalat, amely az ország gázszállító csővezetékeit kezeli és a közelmúltban a hidrogénbe történő beruházások irányába mozdult el.

Júniusban őket bízták meg Hollandia hidrogénhálózatának Belgiummal és Németországgal való összekapcsolásával.

A vállalat 2022-ben egy új úszó cseppfolyósított földgáz-terminált is létrehozott, hogy pótolja a Hollandia energiaellátásából kiesett orosz gázmennyiséget.

Tim van der Hagen, az igazgatótanács alelnöke reméli: Diedrik Samsom segíteni fog a Gasunie stratégiai ambícióinak megvalósításában, különösen most, hogy a cég kulcsszerepet vállalat az ország energiarendszerének az átalakításban.