Szélsőjobboldali lengyel képviselők is csatlakoztak a nyáron, a Fidesz részvételével alakult euroszkeptikus EU-csoporthoz, a Patrióták Európáért frakcióhoz.

A júniusi EP-választásokat követően hat politikust küldött a lengyel Konföderációs Párt az Európai Parlamentbe, akik ahelyett, hogy egyetlen csoporthoz csatlakoztak volna, kettéváltak. Az újonnan megválasztott EP-képviselők közül hárman:

  • Ewa Zajaczkowska-Hernik, Stanislaw Tyszka és Marcin Sypniewski csatlakoztak az új (AFD által alapított) Szuverén Nemzetek Európája csoporthoz;
  • míg a másik három lengyel politikus független maradt.

Ez a helyzet változott meg a héten, Anna Brylka az X-en jelentette be, hogy

több hetes európai parlamenti munka után Tomasz Buczek és én csatlakoztunk a Patrióták Európáért csoporthoz, ahol többek között Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével, Santiago Abascal VOX pártjával és Orbán Viktor Fideszével fogunk együtt dolgozni.

Anna Brylka szerint a Patriótákhoz való csatlakozás segít a Konföderáció EP-képviselőinek, hogy hatékonyabban érvényesítsék követeléseiket. Így könnyebben felléphetnek az „Európai Uniót sújtó alapbetegségekkel” szemben, mint

A Patrióták Európáért csoport elégedettségét fejezte ki, hogy „két ilyen elkötelezett politikus úgy döntött lengyel hazájában és európai szinten is, hogy csatlakozik a Patrióták csoportjához” – idézi az Euronews. 

A Konföderációs Párt hatodik EP-képviselője, Grzegorz Braun független marad. Nem hivatalos források szerint egyik frakció se fogadta szívesen a nyíltan rasszista, antiszemita és iszlamofób megnyilvánulásairól ismert politikust.

Történelmi sikert aratott Orbán Viktor harcostársa, fordulat jöhet az osztrákoknál

Tarolt a jobboldali populizmus Ausztriában: az első előrejelzések szerint az Orbán Viktor-féle Patrióták Európáért szövetség egyik alapító tagja, az FPÖ (Szabadságpárt) lett a legerősebb erő a vasárnapi parlamenti választásokon.