A G7-ek terve szerint az Oroszország befagyasztott vagyonából származó váratlan nyereséget az Ukrajnának nyújtott többmilliárdos hitel fokozatos visszafizetésére fordítják. Ezzel zöld utat kapott a 35 milliós kölcsön, amelyet az Európai Unió Ukrajna háború sújtotta gazdaságának fellendítésére szán – írja a Euronews. 

A megállapodás része a G7 szövetségeseinek szélesebb körű kezdeményezésének, amelynek részeként a lehető leghamarabb 45 milliárd eurót folyósítanának Kijevnek. 

Az EU tisztviselői szerint a 35 milliárd euró „kijelöletlen” és „nem célzott” lesz, amely konkrétan annyit jelent, hogy az ukrán kormány szabad kezet kap abban a tekintetben, hogy mire is költi el támogatást. Brüsszel reményei szerint az összeg a jövő év elején érkezne meg Ukrajnába. 

A nagykövetek által szerda este kötött megállapodásra azután került sor, hogy Magyarország megerősítette, megakadályozza az EU szankciórendszerének kulcsfontosságú változásait, amíg az Egyesült Államok november 5-i elnökválasztása le nem zajlik.

A javasolt módosítás értelmében a tagállamok a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően nem félévente, hanem 36 havonta újítanák meg a befagyasztott eszközökre vonatkozó korlátozásokat, amelyek értéke a blokkban mintegy 210 milliárd euró.

Úgy véljük, hogy ebben a kérdésben – az orosz szankciók meghosszabbításáról – az amerikai választások után kell dönteni. Ez volt a magyar álláspont

– mondta Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere kedden a luxemburgi miniszteri találkozót követően.

A hosszabb megújítási időszak célja, hogy kiszámíthatóbbá tegye az úttörő projektet, és megnyugtassa a G7-ek szövetségesei által felvetett aggályokat. Különösen az Egyesült Államok tekintetében, ahol jelentős problémaként merült fel azzal kapcsolatban, hogy egyetlen uniós ország bármikor megakadályozhatja a szankciók megújítását, feloldhatja a befagyasztást, és az egész projektet zátonyra futtathatja.

Eredetileg az EU és az USA egyenlő arányban, egyenként 18 milliárd euróval járult volna hozzá a hitelhez, de a konkrétumok hiánya Washington részéről arra késztette Brüsszelt, hogy drasztikusan, 35 milliárd euróra emelje részesedését.

blokk hozzájárulása azonban csökkenhet, ha az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Japán végül nagyobb összegű felajánlásokat tesz. A szerdai megállapodás, amelyet még az Európai Parlamentnek is véglegesítenie kell, megnyitja az utat az EU előtt, hogy még az év vége előtt megemelje több milliárdos részesedését, és 2025 elején megkezdje a kifizetéseket.

Itt az újabb gigantikus hitel, ez az EU terve Ukrajna megmentésére

Ursula von der Leyen Kijevben elmondta: akár 35 milliárd eurónyi (közel 13 800 milliárd forint) hitelt is nyújtana Kijevnek az unió, és az energetikai károk helyreállításában is szerepet vállalnának. Bővebben >>>