Változóban az európai életmód, és ebbe beletartozik az alkohol fogyasztása is, amely az elmúlt 10 évben 0,5 literrel csökkent/év – írja a Euronews. 

Az alkoholfogyasztás egyetlen szintje sem biztonságos az egészségünkre nézve

– figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Azonban a figyelmeztetések ellenére a térségben fogyasztott alkohol mennyisége még mindig jelentős, pedig a legfőbb mellékhatások között szerepel a rák kockázatának növekedése is. 

Az EU-ban élő 15 éves és idősebb személyekre jutó teljes alkoholfogyasztás 2,9 literrel csökkent az elmúlt négy évtizedben, az 1980-as 12,7 literről 2020-ra 9,8 literre esett vissza, ami 23 százalékos csökkenésnek felel meg. 

A csökkenés mértéke és üteme az ezt követő két évtizedben lelassult, ugyanis az EU-ban 2010 és 2010 között átlagosan évi 0,5 literrel esett vissza az elfogyasztott alkohol mennyisége. 

2020-ban a 36 európai ország, beleértve az EU, az Egyesült Királyság, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az EU-tagjelölt országok körében az éves alkoholfogyasztás a törökországi 1,2 liter és a lettországi 12,1 liter között mozgott. 2020-ban az uniós polgárok átlagosan 9,8 liter alkoholt fogyasztottak évente.

A dobogó legfelső fokára  Németország állhatott fel 10,6 literrel/év, amely a legmagasabb alkoholfogyasztásnak számít a gazdaság és a lakosság száma alapján. A második helyen Franciaország végzett 10,4 literrel, ezt követi Spanyolország 7,8 literrel, majd Olaszország a maga évi 7,7 literjével.

A 2010 és 2020 közötti országos szintű változásokat vizsgálva, 25 országban csökkent, míg 11 országban nőtt az alkoholfogyasztás aránya.

Írországban és  Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben az alkoholfogyasztás a vizsgált időszakban. Mindkét országban 2,1 literrel esett vissza az arány évente, őket pedig szorosan követi Spanyolország és Görögország 2-2 literrel. 

Hollandia, Franciaország, Ciprus és Finnország esetén szintén 1,5 liter feletti csökkenést regisztráltak. A visszaesés mértéke Szerbiában, Belgiumban, Horvátországban, Dániában, Svájcban és Németországban 1 és 1,5 liter között volt.

Az alkoholfogyasztás azonban több helyen is megugrott. A legnagyobb növekedést Lettországban regisztrálták, ahol 2,3 literrel nőtt a fogyasztás.

Bulgária (1,4 liter), Málta (1,1 liter), Románia és Lengyelország (mindkettő 1 liter) szintén jelentős növekedést mutatott. Norvégiában, Olaszországban és Izlandon 0,5 liter feletti volt a kiugrás.

Jönnek a szankciók, alkoholtilalmat vezettek be Európa legmenőbb buliszigetein

A turisták akár 3000 eurós bírságra is számíthatnak, ha megszegik a nyaralók által kedvelt Mallorca és Ibiza egyes részein életbe lépett új alkoholfogyasztási szabályokat.
Bővebben--->