Nicola Procaccini, a frakció alelnöke szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártjának írásos nyilatkozatot kell adnia, amelyben kifejezi támogatását Ukrajnának, ha csatlakozni kíván az ECR-hez (Európai Konzervatívok és Reformerek). Az olasz jobboldali politikus kifejtette: ezt az előfeltételt a héten az uniós konzervatívokhoz csatlakozott román szélsőjobboldali AUR párttól is megkövetelte.

Az AUR-tól hivatalos írásbeli nyilatkozatot kértünk az ukrán ügy egyoldalú támogatásáról. E nyilatkozat nélkül nem lehetséges csatlakozni az ECR-csoporthoz, mert mi mindig Kijev mellett álltunk

– mondta Procaccini, az ECR társelnöke és az Olasz Testvérek európai parlamenti képviselője arra a kérdésre válaszolva, hogy nem látják-e szívesen a román AUR párt vezetőjét a politikai nézetei miatt.

„Ha Orbán Viktor is csatlakozni akar a jövőben a konzervatívokhoz, akkor ő is ezt tegye” – magyarázta Procaccini az Euractiv beszámolója szerint.

A héten új tagok csatlakoztak az ECR-hez, köztük a Demokratikus Dánia Párt, a bolgár „Van egy Nép” párt, a litván Farmerek és Zöldek Uniója, a Reconquete volt francia EP-képviselői és az AUR képviselői. .

Az új belépőkkel az ECR az Európai Parlament harmadik legnagyobb csoportja lett, megelőzve a liberális Renew-t.

A Fidesz és az ECR hónapok óta udvarolt egymásnak, de az AUR tagságát a magyar kormánypárt nem fogadta el:

„A Fidesz soha nem fog egy frakcióban ülni az Európai Parlamentben egy ilyen párttal. Ez nem alku tárgya” – mondta Kovács Zoltán, a magyar miniszterelnök szóvivője, utalva a román nacionalista párt szélsőséges álláspontjára az országban élő magyar kisebbséggel szemben. Az ECR június 26-i alakuló ülésén választja meg vezetőségét.