Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, aki transzparenciáról és korrupcióelleneségéről vált ismertté, az Európai Unió egyik legnagyobb lobbistájával büszkélkedhet férjeként – írja az Index.

A máltai EP-elnök férje, a finn Ukko Metsola ráadásul a környezetszennyező hajóiparban, azon belül is a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó cruiser hajókat gyártó vállalatok második legnagyobb cége, az amerikai Royal Caribbean Group lobbistája. Főbb feladatai közé tartozik, hogy az iparág számára kedvezően lobbizzon a cég európai uniós törvénykezése kapcsán.

Bár a  házaspár kereszttűz alá került, váltig állítják, hogy mióta Roberta választott EP-képviselő, az hölgy nem foglalkozik a hajóiparral. A Politico szerint ez nem mindig volt így, még akkor is, ha Roberta Metsola az iparágat érintő törvényhozásba közvetlenül nem avatkozott be.

A jelenlegi EP-elnök férje még azelőtt állt a Royal Caribbean Group lobbistájának, hogy a megismerkedésük pillanatában Málta EU-képviseletén dolgozó Roberta képviselő lett volna. Robertát először 2014-ben választották EP-képviselővé, míg Ukko még 2007-ben lett a cég tanácsadója, később lobbistája.

A házaspár hozzátette, otthon egyáltalán nem beszélnek munkáról, valamint nem segítik egymást abban, hogy sikeresek legyenek. 

EP-képviselők elmondása szerint Metsola, se mint parlamenti elnök, se mint képviselő, nem próbálta befolyásolni a  környezetszennyező iparággal kapcsolatos törvénykezési munkát, az iparággal foglalkozó rendeletjavaslatokra általában tartózkodással szavazott.

Ráadásul azóta, hogy Roberta Metsola a  parlament elnöke lett, férje, Ukko közvetlenül nem is lobbizik, arra a cég felvett egy másik munkatársat.

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének

Folytathatja munkáját az Európai Néppárt politikusa elnöki pozíciójában.
Bővebben--->