A Kínához kötődő piacterek által kihasznált adókulcsok megszüntetésére irányuló brüsszeli lépés az online kiskereskedők importját és a Shein fast-fashion kereskedő cég remélt londoni tőzsdei bevezetését is veszélyeztetheti – írja a The Guardian. 

A Shein és a Temu ugyanis kihasználja a kiskaput és az alacsony értékű termékeket vámmentesen hozza be.

Az EU-ban az illetékküszöb 150 euró, az Egyesült Királyságban pedig 135 font, ami lehetővé teszi a Sheinhez hasonló kiskereskedők számára, hogy a tengerentúlról közvetlenül a vásárlóknak szállítsanak termékeket az említett piacokon anélkül, hogy importvámot kellene fizetniük. Az Egyesült Királyságban a legfeljebb 39 font értékű árucikkek után szintén nem kell általános forgalmi adót fizetni.

Kínában a támogatott postaköltségek miatt az ottani székhelyű vállalkozások számára egyébként is költséghatékonyabb az olcsó áruk légi úton történő szállítása.

Tavaly májusban vámreformokat tettünk le az asztalra egy egyszerűbb, intelligensebb és biztonságosabb vámunió érdekében. Most azt javasoltuk, hogy a 150 euró alatti értékű csomagok esetében nincs többé mentesség

 – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó javaslatot először az Európai Parlamentnek kell megvitatnia és elfogadnia, az ülésezés még ebben a hónapban esedékes. 

Tavaly 2,3 milliárd, a 150 eurós vámmentes értékhatár alatti termék érkezett be az EU-ba a Financial Times beszámolója szerint, amely rávilágított a lehetséges változtatásra.

Bizottság adatai szerint az online kiskereskedőktől származó behozatal az előző évhez képest több mint kétszeresére, több mint 350 ezres tételre nőtt áprilisban, ami majdnem két szállítmányt jelent háztartásonként.

A hét nagy bejelentése, Londont is meghódítaná a Shein

A napokban kezdeményezheti az értékpapírjainak a londoni tőzsdére való bevezetését a kínai fast fashion cég.
Bővebben--->