A litván hatóságok a civilek tömeges evakuálására dolgoznak ki terveket egy fegyveres konfliktus esetén – jelentette július 25-én az LRT közszolgálati műsorszolgáltató az ország belügyminisztériumára hivatkozva.

Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója fokozta a Moszkva és a NATO közötti esetleges nyílt konfliktustól való félelmet, így Litvánia úgy döntött, hogy az észak-európai országok nyomdokaiba lép, és külön evakuációs terveket készít.

A döntést az indokolta, hogy Oroszország szövetségesével, Fehéroroszországgal és az erősen felfegyverzett orosz enklávéval, Kalinyingráddal határos Litvánia lenne az egyik első olyan ország, amelyet ilyen összecsapás fenyeget.

A hónap elején a belügyminisztérium tájékoztatta az ország önkormányzatait a civilek tömeges kimenekítésének koncepciójáról, és arra kérte őket, hogy hat héten belül mérjék fel kapacitásaikat és a megvalósításhoz szükséges szükségleteiket.

A minisztérium szerint azon dolgoznak, hogy az önkormányzatok képesek legyenek az ország 2,9 milliós lakosságának egynegyedét átköltöztetni egy potenciális invázió esetén

– írja az LRT. Elsőbbséget élveznének a kisgyermekes családok, a várandós nők és a fogyatékkal élők.

Az önkormányzatokkal megegyeztek a folyamat feladatmegosztásában, illetve a minisztérium tájékoztatást vár a kitelepítendők számáról, a különböző útvonalakról, a belső menekültek számára elérhető szállásokról, valamint a rendelkezésre álló közlekedési eszközökről.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter korábban azt is elmondta, hogy a kiürítési tervnek tartalmaznia kell a nemzetközi transzfereket is, aminek ügyében már a szomszédos országokkal tárgyaltak. Továbbá azt tervezi, hogy találkozik a Klaipėdos kikötői hatósággal, hogy megvitassák a kérdést. Több információt nem közölt az evakuációs tervről.

Lettországban és Észtországban is felülvizsgálják a polgári készültségi intézkedéseket az események és a litván példa fényében.