Az államfő az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába érkezését egy Kijev melletti repülőtéren jelentette be a légierő napja alkalmából. Az esemény résztvevői közben láthatták az F-16-osokat a földön és a levegőben.

„A háború kezdete óta beszélünk arról partnereinkkel, hogy le kell zárni a légterünket az orosz rakéták és repülőgépek elől. Több száz találkozót és tárgyalást tartottunk légierőnk, légvédelmünk, hadseregünk képességeinek megerősítése érdekében. Gyakran hallottuk azt a választ, hogy lehetetlen, de mi mégis valóra váltottuk"

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Az államfő vadászgép köszöntő beszédében köszönetet mondott Ukrajna azon partnereinek, akik lehetővé tették azt, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon, kiemelve:

  • Dániát;
  • Hollandiát;
  • és az Egyesült Államokat.

A ukrán elnök azt azonban nem árulta el, hogy egész pontosan hány vadászgép érkezett Ukrajnába. Megjegyezte, hogy számuk még nem elegendő, de reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb gépek érkeznek.

Májusban, amikor kiderült, már a nyáron megkapja Ukrajna a remélt vadászgépeket, arról írtunk, hogy a csúcsfegyverektől a légierő korszerűsítését várja az ukrán sereg. Addigra néhány ukrán pilóta már be is fejezte a kiképzést, hogy alkalmas legyen az F-16-osokkal való repülésre.

Május 10-én az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk pedig arról beszélt, hogy Csehország átadta Ukrajnának az első szimulátort a pilóták kiképzésére. Sajtóértesülések szerint megközelítőleg 45 db F-16-os vadászgépet szállíthattak Ukrajnába.

Zelenszkij „hófehér” üdvöskéje: fiatal közgazdász nő lehet Ukrajna megmentője?

Makulátlan, mint a fehér hó, sosem érintette meg a korrupció, egyedül csak a háború elől menekülő testvére lehet az ő skarlát betűje. Zelenszkij és árnyéka bizalmát azonban feltétel nélkül élvezi a leghűségesebb munkatárs, az ukrán miniszterelnöki poszt reménybeli várományosa, a 38 éves Julija Szviridenko, az ukrán gazdaságirányítás nagyasszonya.

A részletekről ITT írtunk bővebben.