Annak ellenére, hogy az Európai Unió vezető pozícióit nők töltik be Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, és Kaja Kallas személyében, a nemi egyenlőség távolról sem valósul meg. A legtöbb tagállam férfi jelölteket választ a biztosi megbízásra, a parlament 24 bizottsága közül csak kilencet vezetnek nők, és a parlamentet is 60 százalékban férfiak dominálják.

A politikai célszerűség és az intézményi akadályok megnehezítik az EU erőfeszítéseit a nemek közötti egyenlőség széles körű céljainak teljesítése érdekében. Ezt jól bizonyítja, hogy az Európai Bizottság nem tartotta be az esélyegyenlőségi célkitűzéseit, az Európai Néppárt pedig a nemek közötti egyensúly szabályának visszavonását szorgalmazta a bizottság vezető posztjaira – állítja a Bloomberg.

A 2024. június 9-én rendezett európai parlamenti választások során 45 éve először csökkent a nők aránya a népképviseleti testületben, miközben az átlagéletkor enyhén emelkedett.

Az EUMatrix adatai azt mutatják, hogy az Európai Parlament 720 újonnan megválasztott képviselőjének csak 38,75 százalékát teszik ki nők.

  • Egyedül a Zöldek frakciójában valósult meg az egyenlőség: ott a női képviselők vannak 50,9 százalékos hajszálnyi többségben.
  • Őket követi a baloldali és centrista Renew 45 százalékkal.
  • Ezzel szemben a radikális jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoportja (ECR) képviselőinek csak valamivel több mint egyötöde (21,7 százaléka) lesz nő – ez a legalacsonyabb arány az összes képviselőcsoport közül.

Csak négy tagállam, Finnország, Spanyolország, Svédország és Luxemburg esetében vannak a női delegáltak többségben, a legkevesebben pedig Romániából Bulgáriából és Görögországból kerültek ki.

Az EU döntéshozóinak jogi kötelezettsége a nemek közötti egyenlőség érvényesítése az uniós politikákban. Ennek a nők és férfiak egyenlő képviseletével kell kezdődnie az Európai Parlament valamennyi bizottságában

 – mondta Jeromine Andolfatto, az Európai Női Lobbi politikai és kampányfelelőse.

Az EU-ban tapasztalható eseményekhez hasonló folyamatok zajlanak az Egyesült Államokban is. Számos amerikai politikai csoport támadta az államok és vállalatok erőfeszítéseit a nemek közötti egyenlőség és a marginalizált csoportok előmozdítására. Egyes vállalatok, például a világ vezető mezőgazdasági gépeket gyártó Deere & Co., a konzervatív bírálatok hatására visszavonult a diverzitással kapcsolatos intézkedésektől.

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.