Ahogy az Economx is beszámolt róla, az amerikai ügyészség azzal vádolja a 46 éves magyar állampolgárságú H. Bencét, hogy szervezett hálózatokon keresztül több száz amerikai, katonai minőségű rádiótechnológiát csempészett be Oroszországba.

A 444.hu tovább göngyölítette a szálakat, és kiderítette, hogy a férfi anyja korábban a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját vezette.

A HEPA a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, amelynek egyebek mellett a feladata az, hogy ösztönző eszközökkel és professzionális szolgáltatásokkal segítse a magyar vállalkozásokat abban, hogy külföldi piacra léphessenek.

A lap szerint a nő által vezetett cég volt a Motorola hivatalos beszállítója is, ami azért érdekes, mert a most letartóztatott fiát azzal vádolják, hogy ugyanilyen márkájú eszközöket akart Oroszországba exportálni.

Reagált a tárca

Nem sokkal a 444.hu cikkének megjelenését követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszolt lapunk megkeresésére, amelyben azt mondta: az Egyesült Államokban fogvatartott személy nem igényelt magyar konzuli védelmet. Az ügyről az államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust.

A tárca leszögezte, hogy Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának alkalmazottja volt, amely egy orosz cégként működött. A cég feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése volt Oroszországban és a kaukázusi régióban.

A minisztérium hozzátette, a partneriordát 2023. márciusában megszüntették, Ficzere Margarita pedig nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal.

Orosz hekkertámadás: Szijjártó megkapta a figyelmeztetést

Hiteles az a levél, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az orosz szolgálatok hekkertámadására figyelmeztette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.