A modern nővérképzés, valamint betegellátás reformjának elindítója, Florence Nightingale hajfürtje több mint 3500 fontos kezdő összeggel indul egy észak-yorkshire-i árverésen.

A haj, amely bizonyítottan a 19. századi orvoslás egyik úttörőjéhez tartozott, várhatóan valahol 2 és 3 ezer font közt fog elkelni – írja a BBC.

A különleges hajfürt értékét tovább növeli, hogy Florence Nightingale aláírásával együtt árulják egy levágott papírdarabon, amely eredetileg a Nightingale nővérének leszármazottainak tulajdona.

Jody Beighton aukcióvezető és értékbecsüs korábban „meglehetősen ritkának” nevezte a hajfürtöt.

A köztiszteletben álló lámpás hölgy

Florence Nightingale angol ápolónő, aki megteremtette a szakmát és annak oktatását 1820. május 12-én született.

1853-ban kitört a krími háború, és az angol közvélemény elszörnyedt a katonai kórházakban uralkodó állapotokat taglaló jelentéseken. A hadügyminiszter Nightingale-t bízta meg a nővéri ügyelet ellátásával, ő Scutariban (ma Üsküdar néven Isztambul egyik kerülete) látott munkához az általa kiválasztott 38 ápolónővel.

A hölgyeket előbb csak takarítani engedték, munkába csak a sebesültek számának növekedésével állhattak. A zsúfolt és büdös barakkokban a több ezer beteg közül soknak nem jutott sem ágy, sem ruha, sem gyógyszer, napi fél liter vizet kaptak ivásra és mosdásra, s mindenhol nyüzsögtek a patkányok és bolhák.

Nightingale jobb higiéniai viszonyokat teremtett, javított az élelmezésen, az adminisztráción, minden nap órákat töltött a barakkokban és még éjjel is körbejárt betegeit vigasztalni. A Times jelentése, majd Longfellow verse nyomán kapta a lámpás hölgy nevet, lámpása az ápolás jelképe lett. Munkája révén a halálozási arány hónapok alatt 42-ről 2,2 százalékra csökkent – írja a MúltKor portál.

Multimilliomos lett, miután évtizedekig őrizgette a pincéből felhozott relikviát

Több mint tízmillió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción a Sex Pistols kislemeze.

A részletekről ITT írtunk bővebben.