Erőteljes földrengés rázta meg csütörtökön Japán déli partjait, a térségre ezt követően szökőárriadót adtak ki – tájékozatott a Japán Meteorológiai Ügynökség.

A 7,1-es erősségű rengés Japán déli fő szigetének, Kjúsúnak a keleti partjainál összpontosult körülbelül 30 kilométeres mélységben, ám egyelőre nem számoltak be a károk azonnali jeleiről. Az ügynökség információi szerint 50 centiméteres szökőárhullámokat észleltek Kjúsú déli partvidékének egyes részein és a közeli Shikoku-szigeten körülbelül fél órával a rengés után – melyek könnyen növekedhetnek –, így szökőárriadót rendeltek el – írja a Guardian.

A földrengés a legerősebben Nichinan városát és a közeli területeket rázta meg Miyazaki prefektúrában. Ezen felül az atomerőművekkel felszerelt területeken tapasztalható földrengések komoly aggodalomra adnak okot a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa nyomán: a Kjúsú és Shikoku szigetein található atomerőművek üzemeltetői állításuk szerint hogy ellenőrzik, nem történt-e kár bennük. 

Japán a csendes-óceáni „tűzgyűrűn”, a Csendes-óceánt körülvevő szeizmikus törésvonalon ül, így a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa.