Az egy héttel korábbi első fordulóban még a Nemzeti Tömörülésnek és szövetségeseinek jósolták a legtöbb képviselői helyet, és az Emmanuel Macron elnök mögött álló pártszövetség komoly veszteségeket szenvedett el. Ehhez képes sikerült most módosítani az eredményeken: a szélsőjobb szervezet hátrébb csúszott, Macron viszont a felmérésekhez képest jobban szerepelve bejött a második helyre.

Egyik párt sem szerezte meg az abszolút többséghez szükséges 289 helyet.

Az 577 választókerületből 76 sorsa már az első fordulóban eldőlt. Most az Új Népfront 182-ben, az Együtt 168-ban, a Nemzeti Tömörülés a szövetségeseivel pedig 143-ban szerzett képviselői helyet. A jobbközép Köztársaságiak 45 képviselővel végeztek.

Gabriel Attal, Macron eddigi miniszterelnöke jelezte, hogy még hétfőn benyújtja lemondását az elnöknek, de egyelőre nem tudni, ki és mikor kaphat kormányalakítási megbízást. A francia elnöki hivatal előzőleg tudatta, hogy Emmanuel Macron megvárja, amíg megismerheti, pontosan hogyan alakul az új nemzetgyűlés összetétele, mielőtt eldönti, kit nevez ki miniszterelnöknek.