Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (Unrwa) főbiztosa arra figyelmeztetett, hogy legalább 400 ezer ember lényegében csapdába esett Gáza északi részén, ahol „nincs vége a pokolnak”, mert a területen nincs biztonságos hely, ahová menekülni lehetne.

A The Guardian beszámolója szerint a főbiztos elmondta, hogy emiatt

sokan, különösen a dzsabáliai menekülttáborban, most nem hajlandóak eleget tenni az izraeli evakuálási parancsnak. 

Az izraeli hadsereg vasárnap zárta körül Dzsabáliát, valamint más közeli városrészeket. Arra utasította a lakosokat, hogy meneküljenek az úgynevezett „humanitárius övezet”, al-Mawasi felé, annak ellenére, hogy ez a terület is halálos izraeli légicsapások célpontja volt, és erősen túlzsúfolt.

Az X-en közzétett bejegyzésében Lazzarini azt is jelezte:

az ENSZ-ügynökség menedékhelyeket és szolgáltatásokat kénytelen szüneteltetni, illetve bezárni, most először a háború kezdete óta. Mivel szinte semmilyen alapvető ellátás nem áll rendelkezésre, az éhínség ismét terjed és mélyül a térségben.

Hozzátette, hogy a mostani katonai művelet a gyermekbénulás elleni védőoltási kampány második szakaszának végrehajtását is veszélyezteti.

„Mint mindig, most is a gyermekek szenvednek leginkább. Sokkal jobbat érdemelnek, megérdemlik a tűzszünetet, megérdemlik a jövőt"

– fogalmazott.

Az Associated Press jelentése szerint korábban két izraeli légicsapás is érte a táborokban élő kitelepítettek sátrait. A Gáza középső részén található Nuseirat menekülttábor és a közeli Bureij menekülttábor elleni halálos izraeli támadások után kilenc ember, köztük három gyermek holttestét szállították a közeli  kórházakba.

Az Al Dzsazíra pedig azt közölte, hogy legalább 20 palesztin halt meg az éjszaka és a kora reggeli órákban az izraeli légicsapásokban. 

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt nap folyamán. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen.

Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.