A színházi színpadi dolgozók nemzetközi szövetségének (International Alliance of Theatrical Stage Employees) tagjainak – akik között világítástechnikusok és jelmeztervezők is vannak – ratifikálniuk kell a megállapodást a Disney-t, a Netflixet és másokat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével.

A megállapodás feltételei a szakszervezet szerint a hároméves futamidő alatt 7 százalékos, 4 százalékos és 3,5 százalékos tarifaemelést tartalmaznak.

– írja a Reuters

Az AI-fronton a megállapodás biztosítja, hogy egyetlen munkavállalót sem kötelezhetnek arra, hogy olyan módon vegye segítségül a mesterséges intelligenciát, hogy az bármely munkavállaló kiszorítását eredményezné.

A SAG-AFTRA színészszakszervezet és a stúdiók 2023 végén kötöttek munkaügyi megállapodást, amely véget vetett egy közel hat hónapos vitának, amely leállította a film- és tévéfilmgyártást. Ez a szerződés béremelésekről és streaming-bónuszokról is rendelkezett, amelyek a szakszervezeti vezetők szerint három év alatt több mint 1 milliárd dollárt tettek ki, és védelmet is tartalmazott a mesterséges intelligencia filmkészítésben való felhasználása körül.