A horvát kormány augusztus végén jelentette be, hogy ingatlanadó bevezetését tervezi. Akkor Marko Primorac pénzügyminiszter azt mondta: az új adónem nem vonatkozik majd az életvitelszerűen használatos ingatlanokra, valamint azokra sem, amelyeket hosszú távra kiadnak, legalább tíz hónapra egy évben.

A lakáshiányra hivatkozva most eldőlt:

Horvátország 2025. január 1-től ingatlanadót vezet be, ami főként a külföldi tulajdonosokat sújtja.

  • Az adó elsősorban lakóépületekre vonatkozik,
  • bevezetése nem lesz kötelező,
  • ám az önkormányzatoknak jogkört kapnak, hogy az adót kivetik-e,
  • és hogy a négyzetméterenként 0,6 eurótól 8 euróig terjedő adókulcsok közül melyiket választják,
  • mértéke az egyes településeken belül is eltérhet

- írja a vg.hu.

Az ingatlanpiac nem a kívánt irányba mozdult el. Sokan nem a lakáskérdés megoldása miatt kezdték el az ingatlanvásárlást, hanem befektetési, esetenként spekulációs céllal

- indokolta most a döntést a miniszter, aki szerint mindez az ingatlanárak emelkedéséhez vezetett, valamint ahhoz is, hogy 600 ezer üresen álló, vagy csak turistáknak rövid távú bérbeadásra használt lakás van a piacon.

A hatóságok az adófizetési kötelezettséget a tárgyév március 31-i állapotának megfelelően állapítják meg. Ha az ingatlan üresen áll, vagy rövid távra bérbe van adva ezen a napon, akkor az adót a tulajdonosnak kell megfizetnie.

A Marko Primorac azt is bejelentette:

emelik a turistalakások bérbeadásából származó bevételek egykulcsos adójának alsó határát. A megváltozott átalányadó kritériuma a térség turisztikai fejlettségi indexe lesz. A turisztikailag legfejlettebb részeken az átalányadó évi 150-300 eurót tesz ki ágyanként.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány magyarnak van már ingatlanja Horvátországban, ám tény, hogy évről évre egyre többen vásárolnak saját tulajdont az Adriánál: az elmúlt tíz évben több mint duplájára nőtt a Horvátországban vásárolni szándékozó magyarok száma.

A döntés előzményeiről, a horvátországi lakhatási válságról ITT olvashat bővebben.