Floridában már több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést a Milton hurrikán miatt, amely valószínűleg életveszélyes, akár 290 km/órás szelet is hoz majd magával. 

Mindeközben Európát a Kirk fenyegeti, amelyet már nem hurrikánnak, hanem extratrópusi viharnak minősítenek, azonban továbbra is jelentős károkat és fennakadásokat okozhat majd Európa egyes részein.

A heves szél fő sávja szerdán 100 és 130 km/h közötti széllökésekkel, de akár 145 km/h sebességgel is elérheti a magaslatokat. A heves esőzések és zivatarok is problémát jelentenek majd, Spanyolország északnyugati részén 24-36 órán belül 100 és 150 mm közötti mennyiségű csapadék várható

– mondta Lars Lowinski meteorológus az Euronewsnak.

Európa nyugati partvidékétől kelet-északkelet felé halad majd tovább a vihar, és szerda estétől csütörtök hajnalig éri el Franciaországot. A meteorológus arra figyelmeztet, hogy a heves esőzés veszélyt jelent majd, főleg Franciaország középső és északi részein. Elképzelhető, hogy Belgiumra és Nyugat-Németországra is kiterjedhet a csapadékzóna, és csütörtök késő este 100 milliméter csapadék hullhat.

A heves esőzések villám- és folyami áradásokhoz, valamint a legrosszabb esetben földcsuszamlásokhoz is vezethetnek a hegyvidéki területeken. 

A meteorológiai szakértők azt is mondják, hogy a Kirk órákon át tartó heves esőzést és erős szelet okozhat az Egyesült Királyság egyes részein is, azonban egyelőre még nem világos, hogy ezek pontosan mekkora kiterjedésűek lehetnek. 

Ajjaj, hurrikánból fejlődött ciklon éri el Magyarországot

A ciklon a hét második felében fejti ki hatását, de addig sem unatkozhatunk, szeles napok elé nézünk, szerdán már csapadék is érkezik.