A görög zászló alatt közlekedő Sounion egy 150 ezer tonna nyersolajat szállító tartályhajó, amelyet még múlt héten támadtak meg a húszik. A Pentagon jelentése szerint a támadásban megsérült hajó a valaha volt legnagyobb olajszivárgásért lehet felelős – írja a The Guardian. 

A jemeni Hodeidah kikötővárosában lévő tartályhajót a múlt héten több lövés is eltalálta, a támadást végül a  Jemen régióit ellenőrző húszik magukra vállalták. 

A Sounion 150 ezer tonna nyersolajat szállít, és amennyiben a tartályhajó ténylegesen megsérült, az a történelem legnagyobb hajóról történő olajszivárgását jelentené. 

A Pentagon szóvivője Patrick Ryder vezérőrnagy kedden elmondta, egy harmadik fél megpróbált két vontatóhajót küldeni a  olajtanker megmentésére, de a húszik újabb támadással fenyegetőztek.

Ezek egyszerűen vakmerő terrorcselekmények, amelyek továbbra is destabilizálják a globális és regionális kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civil tengerészek életét, és aláássák a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl élénk tengeri ökoszisztémáját

– mondta Patrick Ryder.

Hozzátette, hogy az amerikai hadsereg más partnerekkel együtt dolgozik a térségben egy megoldás kidolgozásán, amely segítségével a  hajó megmenthető, a környezetkárosító hatások pedig elkerülhetőek lennének.

A húszik azt mondták, hogy részben azért támadták meg a tartályhajót, mert a Delta Tankers megsértette a „megszállt  Palesztina kikötőibe való belépési tilalmat” - mondta Yahya Saree, a húszik katonai szóvivője egy televíziós beszédben.

A Sounion már a harmadik hajó, amelyet az athéni székhelyű Delta Tankers üzemeltetett, és amelyet ebben a hónapban a Vörös-tengeren támadás ért.

Kimenekítették a tengerészeket a megtámadott teherhajóról

Húszi lázadók Jemenből indított rakétákkal találták el őket.
Bővebben--->