Cikkünk frissül...

Vasárnap reggelre összehívták Izraelben a biztonságpolitikai kabinetet. A hatóságok a következő két napra rendkívüli helyzetet hirdettek Izraelben  Tel-Aviv környékétől északra, a hátországban - jelentette be a katonai szóvivő. Korlátozták a gyülekezést, zárt helyeken legfeljebb háromszázan lehetnek együtt. Galileában és a Golán-fennsíkon az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

Kiállnak Izrael mellett 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter telefonbeszélgetésére hivatkozva a Pentagon közölte, hogy az amerikai védelmi miniszter megerősítette Washington elkötelezettségét Izrael védelme mellett. A Reuters jelentése szerint Austin azért beszélt az izraeli védelmi miniszterrel, „hogy megvitassák Izrael védelmét a libanoni [Hezbollah] támadásokkal szemben". Austin miniszter megerősítette az Egyesült Államok vasszigorú elkötelezettségét Izrael védelme mellett Irán és regionális partnerei és megbízottjai bármilyen támadásával szemben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapásaikat a Hezbollah közelgő rakéta- és rakétatámadása elleni „önvédelmi" megelőző akciónak állították be,  és arra figyelmeztettek, hogy a Hezbollah „kiterjedt" válaszlépése várható, írja a Guardian. 

A legfontosabb kérdés most az, hogy sikerül-e megfékezni az eszkalációt, mielőtt az totális háborúvá fajulna.

Az izraeli Ynet hírügynökség libanoni jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a légierő 40 célpontra mért csapást, a Hezbollah pedig állítása szerint 150 rakétát lőtt ki tartós sortűzben Észak-Izraelre. Izrael most arra készül, hogy a Hezbollah nagyobb hatótávolságú rakétáit a délebbre fekvő izraeli városok ellen fogja bevetni.

Kép: AFP, Jalaa Marey

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari azt mondta: a Hezbollah hamarosan rakétákat, esetleg rakétákat és UAV-kat [drónokat] fog kilőni izraeli terület felé.

Közvetlenül a libanoni civilek házai mellől, Libanon déli részén láthatjuk, hogy a Hezbollah kiterjedt támadásra készül Izrael ellen, miközben veszélyezteti a libanoni civileket. Figyelmeztetjük a Hezbollah működési területein tartózkodó civileket, hogy saját biztonságuk érdekében azonnal hagyják el veszélyzónát.


A Hezbollah folyamatos agressziója azt kockáztatja, hogy a libanoni népet, Izrael népét és az egész régiót egy szélesebb körű eszkalációba sodorja. Az, hogy Izrael milyen mértékben reagál egy ilyen támadásra, szintén hozzájárul ahhoz, hogy az északi határon történő eszkaláció megfékezhető legyen vagy sem.

A Reuters cikke szerint Gallant rendkívüli állapotot hirdetett, és felfüggesztették a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre induló és onnan induló járatokat, de a repülőtéri hatóság szerint reggel 7 órára várhatóan visszaáll a normális működés. Észak-Izraelben figyelmeztető szirénák szólaltak meg és több helyen több robbanás hallatszott, amikor az izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer Dél-Libanonból érkező rakétákat lőtt le. Az izraeli Magen David Adom mentőszolgálat közölte, hogy országszerte magas készültségben van.

„Légvédelmi rendszereink, a haditengerészet hajói és a légierő repülőgépei védik az ország egét, azonosítják és elfogják a fenyegetéseket, és csapást mérnek Libanonban bárhol, ahol szükséges a fenyegetések elhárítása és a Hezbollah elleni csapás" – mondta már vasárnap reggel az IDF szóvivője a Times of Israel szerint.  A közösségi médiában közzétett felvételek számos Iron Dome (izraeli légvédelmi rakétarendszer, amelyet elsősorban tüzérségi lövedékek és rakéták ellen fejlesztettek ki – a szerk.)  mutattak, amelyeket a Libanonból érkező támadás elhárítására indítottak.

Kép: AFP, Rabih DAHER

Olyan volt, mint a apokalipszis - így élték meg az izraeli csapást

Egy libanoni biztonsági forrás szerint legalább 40 izraeli csapás érte az ország déli részén fekvő különböző városokat az októberi ellenségeskedések kezdete óta az egyik legsűrűbb bombázás során. A határtól mintegy 7 kilóméterre fekvő dél-libanoni Zibqeen város egyik lakója a Reutersnek elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy „repülőgépek hangjára és rakéták hangos robbanására ébredt - még a hajnali ima előtt”.

Olyan érzés volt, mint az apokalipszis


Miért most?

A Hezbollah vasárnap reggeli támadására közel egy hónapos várakozás után került sor, miután az Irán által támogatott csoport megtorlást ígért a legfőbb katonai parancsnok, Fuad Sukar július 30-i izraeli meggyilkolásáért. Sukar a Hezbollah egyik alapító tagja és de facto katonai vezérkari főnöke volt. Ő volt a libanoni csoport legmagasabb rangú tagja, akit azóta öltek meg, hogy a Hamász október 7-i támadását követően megkezdődtek a harcok Izrael és a Hezbollah között.
Meggyilkolására azt követően került sor, hogy 12 gyermek halt meg egy rakétacsapásban Majdal Shamsban, a megszállt szíriai Golán-fennsík egyik városában. Izrael a Hezbollahot tette felelőssé a csapásért – ezt a libanoni csoport tagadta. A Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah fogadkozott, hogy „komoly és hatékony" megtorlásra kerül sor Bejrútban Sukar meggyilkolásáért, de nem utalt arra, hogy ez a támadás hol és hogyan fog történni.

Nem sokkal Sukar meggyilkolását követően Teheránban meggyilkolták a Hamász néhai vezetőjét, Iszmáil Haníjét, ami arra késztette Iránt, hogy szintén bosszút ígérjen Izrael ellen.

Amerikai és izraeli tisztviselők augusztus eleje óta sorozatosan figyelmeztettek arra, hogy a Hezbollah és Irán valószínűleg összehangolt válaszlépése küszöbön áll. Augusztus 15-én Kairóban és Dohában rendkívüli tárgyalási fordulót hívtak össze a gázai tűzszünetről, nagyrészt azért, hogy késleltessék az Irán és a Hezbollah várható támadását.
A tárgyalásokon eddig nem történt előrelépés.