Libanon-szerte legalább 16 légicsapást regisztráltak az Al-Qard al-Hassan (AQAH) bankfiókjaival rendelkező épületek ellen - jelentette a libanoni állami média.

Az izraeli hadsereg korábban több mint 20 libanoni területen - köztük 14-ben a fővárosban, Bejrútban - élő embereket figyelmeztetett arra, hogy az éjszaka folyamán csapásokat tervez végrehajtani.

Benny Gantz volt izraeli hadügyminiszter és ellenzéki vezető szerint a támadások, amelyek Bejrút és Libanon egyes részeit érintették, „fontosak és üdvözlendőek” – állítja a BBC.

Gantz egy X platformon közzétett nyilatkozatában kijelentette, az elmúlt években Irán több mint félmilliárd dollárral támogatta a Hezbollahot. Hozzátette, csillagászati összegekről kell beszélni, főleg egy olyan gazdasági válságban lévő országban, mint Libanon. 

 Az eredmény az, hogy miközben a libanoni hadsereg katonái élelemhiányban szenvednek – a Hezbollah terrorista erői közül az emberek meleg ételt kapnak, amely családjuk számára is biztosítva van

 – tette hozzá Benny Gantz.

A támadásban érintett Al Qard al Hassan bank ezt követően közleményt adott ki, amelyben lekicsinyítették a bankfiókot ért izraeli támadás jelentőségét.

Állításuk szerint az ilyen jellegű támadások az ellenség csődjei, célpontjaik pedig a harci képességeik kimerülését tükrözik, tekintve, hogy Izrael áttért a „társadalmi célpontokra”.

Hozzátették, a bank a konfliktus kezdete óta minden intézkedést megtett, hogy megőrizze az emberek betéteinek biztonságát. Szerintük nem volt készpénz, amely az izraeli csapásokban megsemmisült volna. 

Ezt az állítást a BBC jelenleg nem tudta megerősíteni. 

A légicsapások hatalmas méretűek voltak, számos lakóépületet tettek a földdel egyenlővé, az AQAH fiókjainak környékén.

Nincs pontos információ arról sem, hogy az evakuálás mennyi embert érintett, illetve, hogy közülük kik azok, akiknek már nincs is hova hazatérniük.

A Hezbollah által megosztott közlemény végén az Al Qard al Hassan alapítvány a következő közmondást használta: „Szemet szemért, fogat fogért”.

A támadást tehát Hezbollah közvetett fenyegetésként értelmezi, hogy hasonló csapásokat fog elkövetni Izrael nem katonai szervezetek ellen.

Önkormányzati épületet talált el Dél-Libanonban az izraeli rakéta

A létesítményt nem érintette az eredetileg Izrael által kiadott evakuálási terv. A támadásban öt ember meghalt.
Bővebben--->