Felmentett egy 88 éves férfit egy japán bíróság, akit 56 éve ítéltek halálra, miután megállapították, hogy az ellene felhasznált bizonyíték koholtak voltak.

A BBC beszámolója szerint Iwao Hakamadát 1968-ban találták bűnösnek főnökének, a férfi feleségének és két tizenéves gyermeküknek a meggyilkolásában.

Az ügyet azért tárgyalták újra, mert felmerült a gyanú, hogy a nyomozók olyan bizonyítékokat hamisítottak, amelyek a férfi elítéléséhez vezettek.

Hakamada 2014 óta él 91 éves húga, Hideko gondozása alatt, amikor kiengedték börtönből és elrendelték az ügye újratárgyalását.

halálsoron eltöltött 46 év súlyosan megviselte Hakamada mentális egészségét, így nem tudott részt venni azon a tárgyaláson, ahol kimondták a felmentő ítéletét.

Az egykori profi bokszoló egy miso-feldolgozó üzemben dolgozott 1966-ban, amikor munkáltatója, a férfi feleségének és két gyermekének holttestét megtalálták a Tokiótól nyugatra fekvő Shizuoka-i otthonukban keletkezett tűz után. Mind a négyüket halálra késelték.

A hatóságok azzal vádolták Hakamadát, hogy meggyilkolta a családot, felgyújtotta az otthonukat és 200 ezer jen készpénzt lopott el.

Hakamada eleinte tagadta, hogy kirabolta és meggyilkolta volna az áldozatokat, de később kikényszerített vallomást tett a verések és kihallgatások után, amelyek napi 12 óráig tartottak.

Egy tartályban talált vérfoltos ruhákat használtak fel arra a hatóságok, hogy vádat emeljenek a férfi ellen. Hakamada ügyvédei évekig azzal érveltek, hogy a ruhákból előkerült DNS nem egyezik az övével, ami felveti annak lehetőségét, hogy a tárgyak valaki máshoz tartoztak.

A csütörtöki ítélet szerint „a nyomozók úgy manipulálták a ruhákat, hogy vért vittek fel rájuk”, amit aztán a tartályba rejtettek.

Túlélte a méreginjekciót, végül 35 év halálsor után 22 perc haláltusa várt rá

Egy sokkos állapotba került szemtanú számolt be a bérgyilkosságért elítélt Kenneth Eugene Smith nitrogéngázos kivégzéséről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport