A kétoldalú tárgyalást megelőzően az amerikai elnök kijelentette, hogy Svédország erősebbé fogja tenni a NATO-t, és ugyanazokat az értékeket vallja, mint az észak-atlanti szövetség tagállamai. Hozzátette, hogy felkészültek a védelmi szövetség jövő heti csúcstalálkozójára.

Joe Biden szerint a két ország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően, ideértve az Ukrajnának nyújtott biztonsági és humanitárius támogatást.

A kétoldalú, amerikai-svéd kapcsolatokkal kapcsolatban kiemelte a klímaváltozás elleni fellépést, a szabad indiai- és csendes-óceáni térség melletti közös kiállást, valamint a két ország vállalatainak együttműködését a feltörekvő technológiákat illetően, beleértve az 5G és 6G hálózatok biztonságát is.

 

Ulf Kristensson köszönetet mondott a svéd NATO-tagsághoz nyújtott erős amerikai támogatásért.

Ne várjanak zöld utat

Svédország ne várjon zöld utat Ankarától a tagsági kérelmére a NATO csúcstalálkozóján, hacsak nem akadályozza meg a Törökország-ellenes tüntetéseket Stockholmban – jelentette ki korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország nem közelítheti meg pozitívan Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amíg Stockholmban „terroristák” tüntetnek – idézte Erdogan szavait a Reuters.

Törökország márciusban ratifikálta Finnország NATO-csatlakozási kérelmét, de továbbra is ellenzi Svédország csatlakozását, mint ahogy azt Magyarország is teszi.

Megint szívhatják a fogukat a svédek: nem sieti el a döntést a magyar kormánypárt

Elhalasztotta a Fidesz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, pedig július 3. és 7. között számos ügyről, többek között a pedagógusokról és energiaügyi kérdésekről döntenek. Kiderült, melyik napokon ül össze az országgyűlés és milyen ügyeket fognak megtárgyalni. Bővebben >>>