Ugyan a demokraták jelöltje, a jelenleg is elnök Joe Biden korábban jelezte, hogy esze ágában sincs visszalépni a jelöltségtől, a táborát igencsak megosztotta az első elnöki vitán mutatott szereplése, miközben a republikánus oldalt lényegében összekovácsolhatta a Trump elleni merénylet.

A Politico cikke szerint ez olyannyira igaz, hogy a korábbi házelnök Nancy Pelosi egyenesen meg van győződve arról, hogy Biden veszíteni fog a választásokon, ezért úgy dönthetett, hogy a saját kezébe veszi az irányítást.

A lap úgy tudja, hogy Pelosi már az elnöki vita óta dolgozik a színfalak mögött azon, hogy más kerüljön Biden helyére. A cikk szerzője, Jonathan Martin a volt házelnök egyik kollégájára hivatkozva úgy fogalmaz, hogy Pelosi nemrég nyíltan beszélgetett Hakeem Jeffries kisebbségi vezetővel.

Nem sokkal ezután Jeffries a demokrata törvényhozóknak címzett levelében azt írta, hogy négyszemközt beszélt Bidennel. A levél szerint közvetetlenül kifejezte a felismerések, a szívből jövő meglátások és az előre vezető útra vonatkozó következtetések teljes skáláját, amelyeket a frakció az együtt töltött idejük során megosztott. Mindebből azonban nem derül ki, hogy a frakció félreállítaná-e a jelenlegi amerikai elnököt.

A Politico szerzője arról is beszámol az ügyet ismerő személyek információ alapján, hogy Pelosi nagynevű demokratákkal is tárgyalhatott. Egy korábban megválasztott tisztségviselőnek pedig állítólag azt mondta, hogy a Demokrata Párt tönkretétele nem lehet Biden örökségének része. A volt házelnök múlt szerdán az MSNBC műsorában mindemellett úgy fogalmazott, Biden dönt arról, hogy megy-e vagy marad. Ugyanezen a napon valamivel később Pelosi képviselője egy nyilatkozat formájában is megismételte a korábbi házelnök szavait.

A Business Insider felidézi, hogy összesen 18 képviselőházi és egy szenátusi demokrata tisztségviselő szólította fel lemondásra Joe Bident a nyilvánosság előtt, miután a regnáló amerikai elnök rendkívül gyengén szerepelt az első elnökjelölti vitán.

Kéréssel fordult Joe Biden az amerikaiakhoz

Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a legfontosabb most a nemzet egysége.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→