Több mint hat tonna, kábítószerek készítésére alkalmas vegyi anyagot foglaltak le az olasz hatóságok Kínából érkezett szállítmányokban, az anyag 63 millió MDMA-tabletta (ecstasy) előállítására lett volna elegendő, értéke megközelíti a 630 millió eurót (250 milliárd forint) – közölte hétfőn az olasz pénzügyőrség.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust segítségével folytatott kétéves nyomozás keretében Hollandiában két kínai állampolgárt letartóztattak, egy olasz üzletember ellen pedig nyomozás indult Milánóban a szóban forgó ügyben.

Az olasz rendőrség közlése szerint a többéves nyomozás a milánói Malpensa repülőtéren 2022-ben lefoglalt szállítmánnyal kezdődött, amelyről a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy nem más, mint az ecstasy előállításához használt kémiai vegyület.

A rakományt egy milánói székhelyű cégen keresztül próbálták eljuttatni Hollandiába, ám a holland hatóságok felderítették a szállítás tervezett helyszínét, majd sikeresen lefoglalták a több tucat kilogrammnyi PMK-t (az MDMA előállításához használt fő összetevőt), ketamint és hasist.

Később az észak-olaszországi Varese városába érkezett egy kéttonnás - amfetamin és metamfetamin előállítására alkalmas - vegyianyag-szállítmány. Az importőr raktárában a rendőrség további nyomozás után négytonnányi kábítószer-prekurzort talált.

Ilyet még nem láttak a rendőrök sem: döbbenetes mennyiségű drogra bukkantak

A hatalmas drogfogásra még tavaly került sor, hat embert most vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban Németországban.A részletekről ITT írtunk bővebben.