Az elnök átszervezést tervez pártjában, megpróbál néhány negyvenes fiatalt előtérbe helyezni, hogy elrejtse a radikális öregeket. A változások után a PiS olyan lesz, mint egy „cég". Az igazgatóságban kulcsfontosságúak lesznek a fiatalok, de a menedzsment a Kaczynski által vezetett tanács lesz, aki ellenőrzi minden lépésüket. 

A testületet Mariusz Blaszczak, Kaczynski legmegbízhatóbb embere fogja vezetni, tehát az elnök teljes mértékben kontrollálni akarja a fiatalok lépéseit – írta meg az onet.pl.

Ám a lengyel lap szerint az említett változások leginkább csak a látszatot jelentik. Ebben a játékban egyetlen emberre érdemes igazán figyelni, aki Przemyslaw Czarnek.

Przemyslaw Czarnek amolyan pártceleb, akit jó elvinni a választókerületbe egy találkozóra, hogy magára irányítsa a reflektorfényt, és irányítani is képes. Formálisan azonban eddig semmilyen fontos funkciót nem töltött be a pártban, de várta a pillanatot, hogy komoly posztot kapjon és most eljött az a pillanat.

Mariusz Blaszczak vele szemben nem ilyen karizmatikus és nem ennyire ismert a fiatalok körében.

Przemyslaw Czarnek, aki egyetemi professzorból lett politikus:

  • 2019-ben bejutott a Szejmbe, és lehengerlő retorikájával lenyűgözte Kaczynskit;
  • 2020-ban az elnök az oktatási és tudományos tárcával bízta meg, PiS-forradalmat várva az iskolákban és az egyetemeken.

Czarneknek a fiatal lengyeleket az elnök képére és hasonlatosságára kellett volna formálnia. Innen ered a Willa+-botrány, amelyben 40 millió zlotyt próbált pumpálni a PiS-hez és az egyházhoz köthető szervezeteknek, hogy közpénzen megvásárolhassák a székhelyüket. Ez a párt és az elnök iránti abszolút lojalitás próbája volt – és Czarnek átment rajta.

Ha az elnök még nem is választotta ki az utódját, minden bizonnyal Czarnek lesz a favorit.