A helyzet a covid-19 éveiben vált ennyire kritikussá, amikor hirtelen megugrott az használt autók értéke, ám nem segít a problémán a Kanadai Határvédelmi Ügynökség súlyos munkaerőhiánya és az ország kikötőinek működése – írja a Totalcar. 

Csak 2022-ben 105 ezer autót tulajdonítottak el az országban, amely leosztva ötpercenként egy lopást jelent. A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy a Kanadai Biztosítási Hivatal nemzeti vészhelyzetet hirdetett.

A koronavírus idején a globális  alkatrészhiány miatt megemelkedett a kereslet a használt autók iránt, így ezzel egy időben a lopott járművek értéke is nőni kezdett. 

Ennek megfelelően a tolvajok eladás céljából konténerekben külföldre szállították a megszerzett autókat, de időnként már Kanadán belül is értékesítik őket. Egyes szélsőséges esetekben a lopott jármű csak más bűncselekmények elkövetéséhez kell.

Mostanra a szituáció odáig fajult, hogy  Kanada már a top 10-ben szerepel az Interpol autólopások szempontjából legérintettebb országokat összesítő listáján.

A kikötők működése is komoly szerepet játszik, hiszen az áruforgalmat ellenőrző hatóságok sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a bejövő konténerekre, mint a kimenő forgalomra. Tehát, ha a tolvajoknak sikerül néhány lopott  autót egy lezárt konténerbe helyezniük, szinte nem is kell tartaniuk a lebukástól. 

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Kanadai Határvédelmi Ügynökség súlyos munkaerőhiánnyal küzd, eszközeik pedig elavultak. Emiatt nem is jut elég kapacitás az országból kiáramló konténerek ellenőrzésére.

rendőrség jelenleg próbálja felvenni a harcot az autótolvajokkal szemben, de nincs könnyű dolguk. December közepétől március végéig a kanadai egyenruhások 400 konténer átvizsgálása során összesen 600 lopott autót találtak Montreál kikötőjében. Ez azonban még mindig elenyésző mennyiség egy nagy nemzetközi kikötő forgalmához képest.

Elliott Silverstein, a Kanadai Automobil Szövetség kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője szerint megoldás lenne, ha az autógyártók is tennének azért, hogy gépjárműveiket ne lehessen ennyire könnyen ellopni.

Fájóan drága beruházás egy jó bicikli, pláne ha ellopják - videó

Átlagosan 400 ezer forintot értek azok a kerékpárok, amiket egy bűnbanda százszámra lovasított meg a Balaton körül. Videó készült az elfogásukról.
Bővebben--->