A népszerű ital tökéletesen illik egy izlandi karácsonyi vacsorához, hozzávalóit ugyanis hagyományosan füstölt báránycombbal és burgonyával tálalják. A karácsonyi vacsora ízvilága ihlette sört egy kis reykjavíki sörfőzde, az RVK Brewing készíti.
A recept Valgeir Valgeirsson fantáziájának szüleménye. A sörfőzőmester már korábban is jeleskedett, a tengeri moszatból vagy éppen szárított halból készült sörök megformálásában.
A szerény sörfőzde évi 50 ezer literes termelése eltörpül a söróriások által gyártott óceáni mennyiségű sör mellett, azonban első, kizárólag online árusított tétele hat óra alatt elfogyott. A RVK Brewing az ország vezető élelmiszer-gyártójával, az Ora márkával lépett partnerségre, hogy az erjesztett italt forgalomba hozza.
A helyieket megosztja a sörkülönlegesség: egyszerre nagyszerűnek vagy undorítónak tartják – írja az Euronews.
Az ízvilág egy olyan korba nyúlik vissza, amikor a téli hónapokban nehéz volt friss zöldségekhez jutni. Az elkészítés során a káposztát és borsót többek között árpával, komlóval és szegfűszeggel keverik össze.
(Gyurka Eszter)
Sorra zárnak be a kézműves sörfőzdék, csak az igazán merészeknek van esélyük
A koronavírus-járvány megrogyasztotta a kézműves sörfőzdéket, a gazdasági nehézségek pedig végleg megtörhettek sokakat. Európában hetente kettesével zárnak be a főzdék, és hazánkban is legalább 10-15 tűnt el a százból.Bővebben--->