A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ bizonyos közösségei számára, és fogyasztásuk alternatívát jelenthet a hússal, valamint egyéb, az üvegházhatású gázok mértéktelen kibocsátásával járó élelmiszerekkel szemben. Az Európai Bizottság január elején engedélyezte a lisztkukac és a házi tücsök étkezési célú felhasználását. Az Európai Unió eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként – adta hírül a Alarabiya News.
Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) szabályozásai és az illetékes vallási hatóságok véleménye alapján tilos a rovarok vagy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása
– pontosított a minisztérium. A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács előírásai és az illetékes hatóságok vallási véleménye tiltja a rovarok, illetve a belőlük kivont fehérjék és étrend-kiegészítők fogyasztását.
Tisztátalan állat volna a rovar is?
Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége halal, azaz megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat. Katar közölte, hogy az élelmiszerek halal-szabályoknak való megfeleltetését a minisztérium által akkreditált iszlám testületek és a nemzetközi laboratóriumaik ellenőrzik.
— وزارة الصحة العامة (@MOPHQatar) February 2, 2023