Július 17-től minden 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárságú férfire vonatkozik a katonai regisztrációs okmány kötelező bemutatása a határátlépéskor. Ez megtörténhet papír alapon vagy elektronikus módon is – mondta Andrej Demcsenko, az Állami Határszolgálat elnöke.

Július 16-án hivatalosan is lejár a 3633-IX. számú ukrán törvényben meghatározott két hónapos időszak, mikor az állampolgároknak katonai nyilvántartásba kellett jelentkezniük vagy pontosítaniuk a már nyilvántartásba vett adataikat – írja azUkrajinszkaja Pravda.

A döntés értelmében a határőrök július 17. éjféltől minden 18 és 60 év közötti ukrán férfi katonai regisztrációs okmányát ellenőrzik. 

Katonai regisztrációs okmány hiányában a határőrök megtagadják az államhatár átlépését.

Andrej Demcsenko szerint az Ukrajna elhagyásának megtagadására vonatkozó okok között szerepel majd az is, ha az illető ugyan rendelkezik katonai okmányokkal, azonban a nemzeti rendőrségi körözési listán szintén megtalálható a neve. Ebben az esetben rendőröket hívnak a helyszínre. 

Ugyanakkor nem változtak azon személyek kategóriái, akik az ukrán állampolgárok határátlépésének szabályai szerint elhagyhatják az országot.

Az Állami Határőrség képviselője külön kiemelte, hogy azok a 18-60 év közötti ukrán férfiak, akik a hadkötelezettség alól mentességet élveznek vagy más, például egészségügyi okokból nem kell bevonulniuk, ők természetesen korlátozások nélkül átléphetik a határt. 

Biden behatolna Ukrajna területére

Az amerikai kormányzat sajtóértesülések szerint feloldaná az Ukrajnába telepített amerikai katonai vállalkozókra vonatkozó de facto tilalmat, hogy segítsék a háború sújtotta országot az általuk biztosított fegyverek karbantartásában és javításában.
Bővebben--->