Keir Starmer brit miniszterelnök pénteken Washingtonba érkezett, hogy a Fehér Házban tárgyaljon Joe Biden amerikai elnökkel a folyamatban lévő ukrajnai konfliktusról. Ennek apropóján előzetesen úgy fogalmazott a brit kormányfő, hogy Oroszország robbantotta ki az ukrajnai háborút, és „akár azonnal véget is vethetne a konfliktusnak”.

A miniszterelnök mindemellett határozottan kiáll Kijev önvédelemhez való joga mellett, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök azt sugallta, hogy országa „háborúban állna” a NATO-val, amennyiben a nyugati hatalmak engedélyeznék, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket vessenek be ellene.

A brit miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Királyság nem törekszik semmilyen konfliktusra Oroszországgal, majd hozzátette: „ez a legkevésbé sem áll szándékunkban”.

Az Egyesült Királyság tavaly óta látja el Ukrajnát Storm Shadow rakétákkal, ugyanakkor az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem engedi, hogy az ukránok kifejezetten oroszországi objektumok ellen vessék be ezeket a fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindeközben azt követeli, hogy oldják fel ezeket a típusú korlátozásokat az említett rakétákkal kapcsolatban.

Putyin elnök csütörtökön azt mondta, hogy a nagy hatótávolságú csapások engedélyezése „azt jelentené, hogy a NATO-országok, az Egyesült Államok és az európai országok háborúban állnak Oroszországgal. Ha ez így van, akkor, szem előtt tartva a konfliktus lényegének megváltozását, megfelelő döntéseket fogunk hozni a számunkra létrejövő veszélyek alapján”.

Ukrajnának joga van az önvédelemhez, és mi nyilvánvalóan teljes mértékben támogatjuk Ukrajna önvédelemhez való jogát - kiképzési képességet biztosítunk

– reagált Keir Starmer az Egyesült Államokba tartó repülőn újságíróknak Putyin elnök megjegyzéseire.

(via Sky)