Nem tudtak közlekedni a járatok, miután klímaaktivisták szó szerint odaragasztották magukat a köln-bonni repülőtér kifutópályájára.

A repülőtér közlése szerint miután a rendőrök helyreállították a légi kikötő megszokott rendjét, a közlekedés és a járatok is visszatértek a megszokott kerékvágásba. Ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a nap folyamán még lehetnek késések, járattörlések és egyéb fennakadások a légi közlekedésben.

Az Euronews arról számolt be, hogy egész pontosan öt aktivista ragasztotta magát a kifutópályára szerda kora reggel. A radikális környezetvédők kis csoportja a kerítés átvágása után jutott be a „tett helyszínére”, ahol homok és ragasztó keverékével rögzítették magukat az aszfaltra.

Mégis mit követeltek?

Az aktivisták az „Olaj gyilkol” jelszóval léptek fel azt követelve, hogy a kormányok 2030-ig kötelező érvényű nemzetközi szerződés aláírásával fokozatosan szüntessék be az olaj-, gáz- és szénkitermelést.

Európa-szerte összehangolt akciókkal arra kérik kormányainkat, hogy 2030-ig hagyjanak fel a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelésével, illetve elégetésével, továbbá támogassák és finanszírozzák a szegényebb országokat a gyors, tisztességes és igazságos átállásban.

A finn aktivisták mindeközben a Helsinki Vantaa repülőtér biztonsági kapuit torlaszolták el, Norvégiában három aktivista áttörte az oslói Gardermoen repülőtér kerítését. A barcelonai repülőteret a Futuro Vegetal támogatói vették célba, követelve a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését, illetve a növényi alapú élelmiszeripari rendszerekre való áttérést.

A fosszilis energiahordozók támogatásának megszüntetését követelve a Liberate Switzerland támogatói eközben a zürichi és a genfi repülőtérre vezető utakat zárták le. Az Egyesült Királyságban reggel 9-kor szintén letartóztattak hét olajtagadó aktivistát a Heathrow repülőtér előtti körúton.