A Kaszpi-tenger térségéből kilőtt orosz manőverező robotrepülőgépek hullámát északról érkező drónok becsapódása előzte meg. Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el. Jelentések szerint Odesszát is rakétatámadás érte. Helyi tisztségviselők szerint az ukrajnai háború kezdete óta ez volt a legnagyobb rakétatámadás az ukrán főváros ellen.

Kép: Reuters

Az ukránok is bevetették 

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint ukrán drónok hat orosz régiót vettek célba szerdán a kora reggeli órákban, ami a háború jelenlegi szakaszában – vagyis azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát – a legnagyobb dróntámadásnak tűnik orosz földön.

A drónok a nyugati Pszkov régió egyik repülőterét találták el, és Moszkva, Orjol, Brjanszk, Rjazan és Kaluga régiók felett lőtték le őket.

A pszkovi csapás hatalmas tüzet okozott, és négy Il-78-as szállító repülőgép is megsérült – jelentette a Tass orosz állami hírügynökség a katasztrófavédelem illetékeseire hivatkozva.

Kép: Reuters

Mihail Vedernikov pszkovi területi kormányzó szerdán elrendelte a pszkovi repülőtérre induló és onnan induló összes járat törlését, arra hivatkozva, hogy a károkat napközben kell felmérni. Az éjszaka folyamán Oroszországból olyan hírek érkeztek, amelyek szerint katonai teherszállító repülőgépek megrongálódtak a pszkovi repülőtéren.

Megfékezték a lángokat

A repülőtér honlapja szerint a reptéren korlátozott számú célállomások vannak, amelyek között szerepel Kalingrád, Moszkva, Szocsi, Kazany és Minszk.

A közösségi médiában az éjszaka folyamán közzétett felvételek és képek szerint Pszkov városa fölött  gomolygó füstöt és nagy lángok látszottak. Vedernikov elmondta, hogy nincsenek áldozatok, és a tüzet sikerült megfékezni. 

Közben egy repülőgép „megsemmisített négy nagysebességű katonai hajót” a Fekete-tengeren moszkvai idő szerint éjfél körül - írta az orosz védelmi minisztérium a Telegramban. A hajók „ukrán különleges műveleti erők csoportjait szállították, összesen legfeljebb 50 fővel” – közölte a minisztérium. Arról nem közölt részleteket, hogy a Fekete-tengeren pontosan hol történt az állítólagos incidens.

(Guardian/BBC)

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport